MSM West Midlands

Unity beyond borders

islamic finance in London February 27, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 1:02 am

bismillah ar-rahman ar-rahim

salam

kadang kala, mak dan ayah pulang lewat dari bandar
kadang kala itu juga hati resah, bimbang kiranya sesuatu berlaku
kadang kala itu, ana selalu menyuarakan kebimbangan tika mereka pulang
“mak ngan ayah gi mana?”
“gi LONDON….hehe”
dan kadang kala itu, mak ngan ayah keluarkan chocolate (^_^)/
(tapi kami dah dewasa..upgrade pada secret recipenyer kek chocolate bley? anak yg demand..hehe)

kadang kala…
ada hal yg x perlu utk kita tahu
yg x bermanfaat utk kita tahu
hanya akan membazir waktu
benar, aku pedulisme tu penting
tapi…
kadang kala, tenaga x harusnya dibazirkan atas hal2 kecil..
(cthnya kalau ana gi dapur minum air, tu pun nak tau ke?)

nah…sekarang anaknya bnr2 ke london
semata2 utk mendengar islamic finance

intention and initiation
“sesungguhnya setiap amal itu berdasarkan niatnya, barangsiapa niat hijrahnya kerana Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya adalah demi Allah dan Rasulnya. barang siapa niat hijrahnya demi dunia dan isinya, serta wanita yg ingin dikahwininya, maka hijrahnya atas apa yg diniatkan”
tiket sudah beli
tinggal nak gerak je lg
tetiba rasa x nak gi
fatwa hati?
study? (hehe…membayangkan tu kira studi kan? guna imaginasi dalam mimpi..)
atau memanjakan diri?
comfort zone ana disini
conflict dalam diri..
dalam quran ada diceritakan, kaum yg berkata aku bersama mu..aku akan berjuang bersama mu, namun bila tiba masa utk berjihad, mereka berpaling..dan melarikan diri..
tidak!!! ana x mahu jadi begini..
maka, patutlah ana pergi
sucikan niat, ikhlaskan hati
melangkah pergi dengan senyap sunyi
(style ana ialah cuba sedaya upaya menrahsiakan jejak langkah kecuali beberapa org yg mmg tahu….baru ada thrill)

smooth n soothe
sepanjang jalan dalam bus, tube, train dan jalan2 bersama ukhti terasa begitu senang skali
mungkin kerana ana dah blh berdikari (tipu sungguh… pasti kerana kehadiran ukhti yg matang dan masak dengan dunia yg sementara ini berada di sisi ana…kalau tidak pasti ana dah jalan tah kemana2..adehh)
pasti kerana izin dari Allah (tepat skali)
dalam tube ukhti bercerita

disini…x lama dahulu,
ada perempuan buta
bersama ayahnya
lumpuh seluruh tubuh…
dia menyanyi..meraih simpati
ukhti memberi…

“its better for her to do this kind of things…although im not entirely agree..maybe, that was the best ikhtiar for her..sbb dia x faham…baik dia buat begini..dari dia menyamun atau mencuri…”
ukhti mmg matang
fikir sblm bertindak meskipun utk berbuat baik
dont hesitate to do good things…bkn bermakna x perlu berfikir
sepanjang jalan..banyak nasihat yg didapati
hidayah Allah umpama hujan…kena pada setiap inci
dan airnya segar menusuk hingga kehati
namun…terpulang pada diri utk membuka penutup pintu hati..
utk menadah dan menyimpan hidayah yg turun bagaikan mutiara itu (selitkan lagu sudirman..)

kitchen expert and kecah expert
ana tercengang seorg diri
hebatnya srikandi london memasak nasi ayam!
apa? kena buat itu?
ha? kena masukkan ni?
eh? apakah ini?
ooo…rupanya begini
aaa? bagitukah?
(bagi ana yg bujang….masak merupakan suatu experiment.. memasak berkaitan dengan tindak balas kimia yg menjadikan spices tu sedap…dan khasiat2 serta kandungan atau mungkin bahan2 yg ada dalam biometabolism spices itu utk sebati..perlu juga diambil kira nutrient dan kewujudan microorganism, serta resistance yg ada pada bahan…serta hukum2 fizik dimana bearing dan radius turut diambil kira utk menjadikan masakan sedap…x kurang juga dengan formula mathematic yg digunakan bg menyukat ratio dan possibility masakan yg dibuat dlm kuantiti w menepati citarasa serta kehendak z org dalam masa yg sama dapat meng-exponent-kan tenaga individu…)
senangkan?
(mana mungkin ana buat semua ni… haha)
teringat summer dahulu..adik lapar
signal utk experiment telah menyala…lampu hijau mak jgn disia-siakan
maka bermulalah experiment 0011, SCONE
ana cuma ingat sikit2 apa yg pernah diperturunkan pada ana oleh sister warwick
nyaris memasukkan ground black pepper…(sape suruh benda tu kelihatan menarik)
lepas siap adik bertanya
“kenapa mcm bun tapi keras?”
“nama pun scone…mestilah ada rasa stone skit2”
maka ana pun menerangkan theory The Rock dan Stone Cold dalam wrestling dengan scone dan stone..(ada link kah? pandai sungguh nak cover…adeh)
adik dengar je…lagho sungguh kakaknya…baik jangan tengok wrestling…kuat sampai x mampu cari baju yg lengkap…entahlah…adakah pada mereka kekuatan berkadar songsang dengan pakaian? semakin kurang semakin kuat? (yang ana gi tengok apasal? zaman kegelapan ana….)
x lama selepas itu mak cik yg pernah study di USA call..
dia mahu singgah…10 minute lg sampai
short notice…terbanglah segala barang yg bersepah kat ruang tamu…tersusun kemas secara tiba2
maka…. kantoilah scone ana yg enak itu….(T_T) penat cover…

bagaimanapun..yg penting adalah ikhlas..
mungkin banyak kekurangan…
tapi bahagianya dapat mengembirakan hati tetamu
gembiranya, kerana ia turut menjadi tuntutan Allah
hanya redha Allah yg mampu menyerikan hari…
wallahualam

sisters in london
malam ni mereka ramai2 nak berkumpul utk menambahkan iman
seronoknya…beriman sejenak di LONDON
ana harus join..pasti menjaminkan pulangan yg berbaloi
ana mahu ceritakan something juga…mana blh duduk diam sahaja
Wasyi bin Harb kah? tentang mawar dan semalu kah? ttg sultan muhammad al-Fatih?
tapi pasti mereka telah mendengar..
baik…sementara mereka sdg makan baik fikir apa yg blh diberi..
mmm..mungkin ilham senang dapat bila fikir sambil baring…
sejuk…mcmana nak fikir dengan tenang…duvet oh duvet…
akhirnye.. majlis berjalan dengan lancar dan tenang
dan ana??….terus lena dalam duvet…malam di LONDON.. (waaaa…..x rela!!!!!)
pengajaran—->istighfar 11x

pasti kalian mula menyedari
manakah islamic financenyer ni??
it was magnificient…sangat berbaloi..
its a blessing kerana ana dapat mendengar 1st hand
ana x mampu nak catitkan disini
kerana setiap yg ingin dikatakan ingin digambarkan
betapa islam menjaga hak setiap individu
betapa sistem islam menjamin pulangan yg besar dengan secara adil dan saksama
macam stealth skill, sistem ini x kelihatan keberkesanannya
mungkin kerana tamak?
mungkin juga kerana sekular?
tapi hanya mereka yg sabar yg akan terima keuntungan darinya
ana bersyukur diberi kesempatan dan ditakdirkan mengetahui ilmu ini
sungguhpun kesilapan teknikal berlaku,
namun segalanya terasa begitu pantas berlalu
sehinggakan..

 terus terang,

ana sudi walaupun ceramah itu dilanjutkan hingga ke malam hari
bahkan..jika sambung keesokkan hari..
benar..islam itu syumul

wallahualam

-wartawan birmingham-

 

6 Responses to “islamic finance in London”

  1. ace Says:

    salam.

    adeh…tak bley jadi nih.

    birm, jom kita buat islamic finance course jugak.

    ade org tuh tak nk sharekn kat sini. [merajuk mode]

  2. manahiljahra Says:

    salam everyone..
    ape kate kite wat combo nk?
    islamic finance+kursus kawen??
    hihi..

  3. garuda birmingham Says:

    JOM!!! sokong2!! tapi surrey akan buat jugakkan?
    kalau x sempat nak buat due to study, apa kata kita plan satu jaulah ke surrey?
    spring blh buat kemah x?
    kalau blh best la kan????

  4. bayang-bayang Says:

    sbananye pening baca artikel nih..xbrape nk get the message.. tgh ckp utk tuju pada siapa?? mcm ada hanging somewhere..or,ada internal jokes?

  5. wartawan birmingham Says:

    mmm…entahlah
    ana mmg mencapah sikit
    style ana adalah ambik pengajaran bersama perjalanan masa
    setiap langkah insyaAllah merupakan tarbiyyah dari Allah
    setiap saat..setiap harakat…setiap nafas
    ana nak cuba garap semuanya
    dan tulis apa yg mampu

    mungkin banyak juga jokes..
    mmg patut ana bersikap lbh matang
    adusss…….

    banyak tarbiyyah dari Allah sepanjang perjalan hidup yg ana x reti nak luahkan..(T_T)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s