MSM West Midlands

Unity beyond borders

Mencari rezeki di bulan Ramadhan September 3, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 5:43 am
Tags: , , , ,

Sabda Rasulullah saw  bermaksud: “Tidak  makan 
seorang itu sebarang makanan  pun  lebih  baik  
daripada dia memakan makanan daripada hasil tangannya  
sendiri. Sesungguhnya Nabi Daud mengambil makanan
daripada usaha tangannya sendiri.” 
(Hadis riwayat Bukhari).

Berbekalkan sedikit kudrat empat kerat dan masa cuti yg panjang, saya mengambil peluang menyandang jawatan ‘summer helper’ membersihkan hall accommodation di universiti. Bukan sebarang cleaner tau. Siap kena attend taklimat dan coaching for 3days. Kemudiannya, pekerja yg tidak berpengalaman seperti saya, akan diminta pair up dgn pekerja senior, supaya dpt supervise kerja-kerja pembersihan yg dilakukan.

Tapi ramai juga yg mula bekerja di pertengahan summer. Tiada coaching untuk mereka. Hasil kerja mereka…hmm wallahu’alam. Laju semacam je diorang bersihkan setiap bilik. Rasa bersalah pula setiap kali mereka dapat siapkan tugasan dgn cepat sedangkan saya baru selesai membersihkan beberapa buah bilik sahaja. Takut nnti boss ckp saya buat kerja lembab padahal saya hanya berusaha menjaga standard kebersihan yg telah diajar. Lalu saya pun tekad untuk bekerja dgn lebih cepat (tapi kurang teliti) supaya dapat menyudahkan tugasan seiring dgn pekerja-pekerja lain.

Di suatu hari, setelah menyiapkan hampir 3 buah flat daripada 6 buah flat yg ditugaskan, salah seorang pekerja datang membawakan borang “Checklist for room cleaning”. MasyaAllah punyalah detailed. Gulp.

  1. damp wipe all furniture, fixtures, fittings, ledges, edges, inside and outside drawers. leave smear free.
  2. empty bin and wipe clean
  3. remove stickers and blu tac from walls, doors, furniture and mirrors.
  4. vacuum carpet including the edges, under the bed, furniture and so on.
  5. thoroughly clean shower, paying attention to all grooves, stainless steel fixtures. waste outlet and door panels. leaving free from debris, soap residue and smears.
  6. thoroughly clean toilet inside and out paying attention to under toilet rim and seat.
  7. thoroughly clean hand wash basin, cleaning round taps plug and waste outlet. clean under basin including pipe work.
  8. spot clean walls and light switches.
  9. damp wipe door frames, polish where needed.
  10. make bed. use clean and matching sheets and pillow case.

Siap kena sign nama sendiri pada borang checklist tersebut. Ya Allah. Macam mana ni? Kualiti hendak di jaga, tp masa yg diberi sangat terhad. 15minit je untuk setiap bilik. Ada 8 bilik setiap flat. Bayangkanlahhhh. Fuh. Akhirnya saya dan rakan sekerja berpakat untuk lebih mementingkan kualiti (ihsan dlm pekerjaan), di samping terus bersungguh-sungguh dlm menepati masa yg diperuntukkan (itqan).

Bekerja di bulan Ramadhan ini, membuatkan saya terfikir. Sudahkah saya membuat checklist for my own Ramadhan supaya kualiti amalan saya dlm bln Ramadhan terjaga dan menjadi semakin baik? Bukan hanya buat checklist or so called mutabaah amal bila diminta oleh naqib usrah. Bukan untuk membuktikan kpd sesiapa bahawa dah byk amalan yg dibuat, tetapi untuk memastikan standard minimum ibadat harian telah ditunaikan dgn penuh ihsan. Another thought that come across my mind is am I aware that this might be my last Ramadhan untuk bersungguh2 dlm beribadat? Atau lebih jauh lagi, jika ini mungkin hari terakhir saya bernafas di muka bumi sebelum pergi menemuiNya dgn amalan yg tak seberapa. Am I really aware and alert of this limiting factor aka TIME / LIFE.

InsyaAllah masih belum terlambat ntuk saya dan kawan-kawan semua untuk check kembali hari-hari dalam permulaan bulan Ramadhan kita. Bagaimanakah kita menjalaninya dan meraih semua peluang dan pintu-pintu pahala yg telah ditawarkan oleh Allah kpd kita. May this Ramadhan checklist helps us to be more aware of our own deeds, and to be more aware of Allah as this is why fasting is suppose to be meant.

Al Baqarah: 183 – Wahai orang-orang yang beriman, Diwajibkan berpuasa ke atas kamu sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.

if we cant have all thick, try to get more and more by the end of Ramadhan =)

wallahu’alam.
Ramadhan Mubarak.
~cleaner no9 ~UoB~
 

3 Responses to “Mencari rezeki di bulan Ramadhan”

  1. ne3da Says:

    Subhanallah~jzkk to wakil “career woman” msmwestmidlands for sharing this article.

    It is never easy to get a balance between quality and quantity. In our mutaba’ah amal, in our da’wah, in our work, in our academic, well in everything basically Often we find we have to forsake one to achieve the other.

    of course in a perfect world we would want to get the best of both. And with perseverance, we might be able to do so! but if we have to choose, then it has much been thought in the Quran and in our Seerah that Quality has the upper most priority (fiqh priority kan kak fifah?hehe)

    May Allah give us strength to do the best we can in this life for the hereafter.

    La haula wala quwwata illa billah~

  2. devilia insaf Says:

    wa.. sy salah sorg freshie cleaner…need lots of cleansing dalam ruh…adeh

  3. feel_guilty Says:

    pembersihan dan penyentalan karat2 jahiliyyah itu adlh prkara yg amat sukar bg sy..[i need help..owh no]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s