MSM West Midlands

Unity beyond borders

Per Ardua ad Astra.. October 30, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 3:58 pm
Tags: , ,

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem,

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful,

Per Ardua ad Astra?

Apa tu? Mesti korang tertanya2.. Saya pun sebenarnya.. Huhu.. Kalo perasan kat logo Birm University tu, ade quote ni.. Kalo nak tau, maksud die adalah, ‘Through Hardship to the Stars’..

Urm, selama ni buat tak pedulik je kan? Haha.. So dah kebetulan ni, nak kongsi satu cerita yang saya baca tadi.. Berkaitan dgn per ardua ad astra dan jugak knowledge seeking..

Ian Nash, seorang English scholar, pernah buat research pasal Jepun.. What he found was that, what shook Japanese the most were the great Kanto Earthquake in 1923 and also the destruction of two of its major cities by the dropping of atomic bombs in 1945.

Masa tu Jepun dah jadi macam tanah yang dah takleh guna.. Yelah, can you imagine, lepas earthquake, ade atomic bomb plak.. Macam mana la diorang nak recover kan? Masa tu everyone macam rasa yang Jepun ni dah takde harapan la nak bangkit semula.. Saya pun mungkin akan rasa macam tu juga lah kalau ade pada zaman tu kan..

Tapi nak kata yang, ketetapan Allah ni sangat best la kan.. Cuba tengok Jepun sekarang ni.. MashaAllah, SubhanAllah, sangatla maju.. It is among the most prominent figure in the industrial and commercial scene.. They have advance technologies in spite of the lack of natural resources they can use.

Semua ni sebab ape ye? Memang it is ketetapan from Allah SWT, tapi, if there’s no one to act, do you guys think Japan would be at the position they are now? So maksudnya, kene la ada orang yang ambitious kan?

Tapi orang yang ambitious je tak cukup, kena la juga ada orang yang sanggup act to make the dreams and ambitons becomes reality.. Everyone had their own hidden potential, and when they had the will, all these potential will be brought into play, just to make sure that their plans will be fruition.

Yang penting kene ade WILL.. This will yang akan drive human achieving the impossible kan? And other than that is sentiasa doa pada Allah kan? Minta kekuatan dariNya.. Sebab tanpa izinNya, sesuatu yang kita plan atau usahakan takkan berlaku, btol tak? So mari kita fikir2kan bersama insyaAllah..

So ni lah yang dinamakn  ‘Per Ardua ad Astra’ ataupun dalam Englishnya, ‘Through Hardships to the Stars’.. Tanpa hardship, tanpa pengorbanan, tanpa usaha yang kuat, kita takkan  mencapai sesuatu kejayaan tu kan? Tapi jangan lupa yang kita sentiasa ada tempat untuk bergantung, iaitu Allah SWT..

Bearing that in mind, rasanya cukupla kot untuk kali ni.. Nanti saya share lagi insyaAllah.. Mari kita sama2 fikir2kan dan betulkan niat kita sentiasa insyaAllah..

Moga sentiasa berada di bawah limpahan rahmat dan kurniaNya insyaAllah..

Wallahu’alam,

Moga bermanfaat,

Wassalam..

p/s: pasal knowledge seeking tu sy share dlm post selepas ni insyaAllah..hihi..

 

3 Responses to “Per Ardua ad Astra..”

  1. snmi Says:

    mashaAllah.. thank you for sharing.. as Muslims we should be the ones aiming for the stars.. big dreams, strong will, and complete hope and submission to Allah in all our efforts.. ‘You are the best of peoples ever raised for mankind…’ [3;110]

  2. NaZmi Says:

    3 thn lebey dah belaja kat birm uni, tp tk penah terlintas pon nak tau ape kat logo tu dan ape maksud die…jzkk 4 sharing.

  3. ace Says:

    salam.

    sekali baca ingat peraduan perodua/astro. huhuhu.

    through hardship to d stars.

    doakan kita smua sentiasa diberikan iradat yg kuat dan himmah yg tinggi utk mengejar impian yg mulia ini.

    “bukan mudah menggapai bintang, bersilih dugaan mendatang…
    di sebalik kepayahan, disitulah kekuatan…
    tekad hati, azimat diperjalanan..
    mengejar impian…” [mimpi indah-lagu tema pms07]

    jazakillah for sharing.
    keep it up.

    wassalam


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s