MSM West Midlands

Unity beyond borders

Antara sebatang dan seikat mancis.. November 27, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 5:25 pm
Tags: , , ,

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem,

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

PMS dah dekat!!!! Percaya tak? Sedar tak sedar tak smpai sebulan je lagi menjelangnya PMS..

Tapi masa ni lah timetable seharian kita akan full.. Dengan dateline assignment, test, exam, n bermacam2 lagilah.. Memang dah takde masa lah kan sekarang ni?

Ade seorang medic student ditanya oleh professornya, “How many pills would you give to man who had suffered a heart attack?”

“Four”, student tu jwb..

Seminit pastu, d same student ckp, “Professor, can I change my answer?”

“You can, by all means” he replied while looking at his watch and then he continued, ” but regrettably, ur patient has been dead for 40 seconds.”

Erkk, just nk show yg time is very important.. Dipetik drpd Imam Hassan al-Banna, MASA = KEHIDUPAN.. So ape yang kita buat dengan masa2 kita akan dipertanggungjawabkan di Akhirat nanti..

Kita semua mengejar masa, melakukan berbagai kerja, tapi kadang2 kita terlupa untuk renew our intentions or our niat setiap kalinya.. An-Nas = Pelupa = Manusia .. Kalau dlm compilation Hadith 40 by Imam Nawawi, Hadith 1st sekali dah cakap pasal niat in which:

Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya diterimanya amal perbuatan itu tergantung pada niatnya, dan sesungguhnya setiap orang akan mendapatkan apa yang ia niatkan………..” [Bukhari & Muslim]

So memang pentingla niat ni kan.. Kalo boleh setiap masa kita adalah ibadah kepada Allah kan? Jadi di kala2 busy ni, just a reminder to everyone, especially myself, yang masa yang ade sangatlah singkat n banyak sangat kerja yang perlu dilakukan jadi adalah penting untuk check balik niat kita kan..

Berbalik kepada PMS yang semakin hampir ni, rasa macam tak sabar pula..

teaser1

Tapi sebelum tu, akan banyak halangan yang akan melintangi jalan sebelum boleh tiba ke PMS itu.. Hanya lebih kurang 3 minggu lagi, berbagai persiapan yang perlu dilakukan, berbagai urusan yang perlu dibereskan..

Setiap orang akan ade sahaja perkara yang perlu diselesaikan oleh diri mereka.. Jadi semua orang pun akan mula bekerja sendiri, dan secara tidak sedarnya kita pun akan mula membiarkan kawan2 kita memikul beban mereka secara sendirian..

Mereka pun bekerja dan terus bekerja demi untuk memastikan kejayaan PMS dan juga diri mereka.. Dan kita hanya bekerja untuk memastikan kejayaan diri kita sahaja.. Ibarat sebatang mancis yang boleh dipatahkan begitu sahaja, tanpa daya yang kuat pun dah boleh patah..

Tapi kalau kita sentiasa di situ, untuk memberikan support kita, walau hanya dengan doa atau kata2 semangat, itu sahaja kadang2 sudah cukup untuk kita termasuk dalam seikat mancis yang lebih sukar untuk dipatahkan sekiranya mereka diikat dan berdiri teguh bersama2..

matches2

Nampak tak beza bila kita bersama dan bila kita berseorangan? Di kala2 musim ‘busy’ ni, memang kita ade banyak perkara nak dilakukan, tetapi jangan lupa yang kita ade sahabat2 di sekeliling untuk MEMBERIkan support dan DIBERIkan support dalam ape jua keadaan.. Kita takkan mampu berdiri sendirian, tidak sekali2..

Setiap orang ada peranan mereka atas dunia ni, dan kita akan saling melengkapi antara satu sama lain. Allah berfirman:

“……Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan taqwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. Bertaqwalah kepada Allah, sungguh, Allah sangat berat siksa-Nya.” [Al-Maidah:5]

Takkan kita nak masuk syurga sorang2 kan? Mestilah kalau boleh nak tarik family kita, kawan kita2 sekali kan? So ape tunggu lagi, mari mainkan peranan kita.. Make full use of our time and also help others in making their time useful..

Sentiasa perbaharui niat kita supaya kita sentiasa hidup dalam beribadah kepada Allah, tetapi jangan lupa juga saudara2 seIslam kita yang lain kerana kita juga akan dipertanggungjawabkan ke atas perlakuan mereka di Hari Perhitungan nanti..

“Dunia adalah ladang akhirat.” [Bukhari]

Apabila melakukan sesuatu, it’s good to sentiasa renew our niat balik, kerana apa kita lakukan semua ini, agar semuanya tidak sia2.. Di samping tu, saling ingat mengingati antara kita supaya kita atau sesiapa sahaja tidak akan jauh tersasar dari landasan asal kita insyaAllah..

Just few points to ponder about..

Wallahu’alam..

Wassalam..

 

Palestine Prospects for Peace November 13, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 9:34 pm
Tags: , ,

In the name of Allah the Most Gracious the Most Merciful.

In need of sharing and clear up some confusion or frustration, i would humbly share my point of view, my observation and note taking about the talk from Dr Norman G Finkelstein, entitled Israel-Palestine, Root of Conflict, Prospects for Peace, recently held in Birmingham Uni.

Dr Finkelstein

Dr Finkelstein

During my usrah sitting, I was asked by my fellow usrahmates whether the speaker is a muslim or not but i didnt know either. Late that night, i searched for his profile in google, looked through his website and biography and nothing much i could find about his religion backgroud, compare to his academic background. But one obvious thing can be seen is, Dr Norman has dedicated his life to fight for human right, particularly for Palestinian. I was fascinated by his determination and enthusiasm, which should be instilled in each Muslim’s heart, as our duty on earth is to spread PEACE and justice for mankind.

Dr Norman started the talk by evoking our awareness of current voting. Almost every representative in every organisation (such as the UN, ICG, Amnesty, Arab League, Hamas) is against the illegal, injustice to the Palestinian people, but only the US and Israel stubbornly refuse to agree and to abid to the international law which promote peacefull settlement for Palestinian. So that’s one part of the talk. The Root of Conflict.

The other part of the talk should be The Prospects for Peace, but Dr Norman calmly said that he would like to propose it in term of Gandhi’s solutions. I’m not backing him up, but I think there are underlying reasons why he choose Gandhi and Gandhi’s solution to deliver his message. First of all, it should be because of religion sensitivity. If he quote from Prophet Muhammad s.a.w. or Prophet Jesus a.s., this will create bias to the Jewish and the other non-believers audience. Eventhough Gandhi himself is a Hindu, there wont be much reaction about his religion background, since the Hindu is not directly involve in the Israel-Palestine conflict.

Another reason that I can think is because Gandhi had gone through more or less the same political conflict during India liberation from British, then faced Muslim’s request of having seperate country, now known as Pakistan. I don’t know very deep about that history, but I have some picture about it from the Gandhi movie, and reading about the formation of Pakistan, and the formation of Jamaat Islami in Pakistan itself, and reading and attending lectures on Sayid Abu al Ala Maududi’s books (let us be muslim, towards understanding islam and shahadatul haq). I dont really know what Gandhi had done to solve the matter, was he the saviour or not. But i could see the relation between Israel-Palestine conflict and India-Pakistan-years-ago conflict. Therefore, i sat there listening to the talk attentively waiting to hear some heavy draft of resolutions for Palestine.

But to my surprise, Dr Norman didnt make it as complicated as India-Pakistan resolution, he rather just pointed out four rules from Gandhi’s philosophy.

1) Dont use violence if possible. The oppressor should be forced/melted to acknowledge the suffer. Whenever you can achieve something by violence, if you can achieve the same result by non violence with less blood shed, use non-violence.

2) However, people have the right to use violence in order to gain self respect due to current legal standard of moral condition. When people cant find ways to practice non violence anymore, it is not just having the right, but it is also a DUTY to hit back and defense uncowardly, bravely and with dignity.

3) Another thing is about non-coperation which wont help things to be better. There must be coperation, consideration and engagement with each other.

4) It must be innocent in the means of fighting, and innocent in the goal. Every fight should be legitimate, not just based on pitty from others. [errr i think nowadays its very hard to make the truth remains legitimate and approved by court. isnt it?]

Whilst these are solutions for the Israel-Palestine, Dr Norman went further by putting emphasise on the DUTY for THE REST OF us, to inform the public and to win the public opinion. Eventhough it is very difficult to change international public opinion, and it means that the Palestinian have to suffer for few more generations, and few more decades, we must hold on to the truth and keep informing and increasing everyone’s awareness. Win doesnt mean to defeat anybody, but to give room to everyone so that everyone should gain.

Dr Norman concluded his talk by convincing the audience to keep the ideology of against injustice, against home demolishing and against land occupational, no matter what religion we are in.

Audience were very focused

Audience were very focused

That was a very good ‘human right campaign’ i must say. On top of that, i would like to call Muslims out there to be concerned about Palestine and to be involved in this long long fight, as a proof of our believe (iman) in Allah and in Hereafter (akhirat), and in the brotherhood of Muslim ummah.

“None of you truly believe until you want for your brother what you want for yourself.” [hadith reported by Bukhari and Muslim]

“A Muslim is the brother of a Muslim. He neither oppresses him nor humiliates him nor looks down upon him. Taqwa is here and he pointed to his chest three times. It is evil enough for a Muslim to hold his brother Muslim in disrespect. All things of a Muslim are sacred for another Muslim: his blood, his property and his honour.” [Hadith reported by Muslim]

Let us help the Palestinian to gain their right, their respect as what they deserve to get, not just for the sake of human right, but because our Prophet s.a.w. has taught us to do so. [double the reason, double the determination insyaAllah]

wallahu’alam.

~articulative.constructive.employee.of.Allah~

 

teka teki

Filed under: puisi,Sharing — msmwestmidlands @ 9:01 pm
Tags: , ,

bismillah ar-rahman ar-raheem

assalam alaikum

apa itu islam?

what? awk jadikan islam sebagai teka teki?

eh relax2..that’s not the teka teki..this picture is..cuba teka apakah ini?

ramai juga yg tertanya2

untitled3

islam…

berjilbab, janggut panjang, worship black box and kiss the ground 5 times a day. itulah pandangan Yusuf Estess sblm dia mengenali islam.

andainya org sebegini bertanya kpd anda, apakah itu islam?

apakah jawapan anda, especially kalau org2 ni prejudice?

mm…semasa kecil2 dulu, saya dan adik beradk main teka teki..abg saya lukis lukisan kat atas tadi dan dengan bangganya dan yakinnya kami x dapat jawab, bertanya “apakah ini?

saya menjawab “kura2 cacat!

salah!!

adik menjawab “abg x reti lukis sbnrnya!

‘kuk’

saya hanya mendiamkan diri sahaja melihat adik kena belasah..hehe..kakak yg kejam..

setelah 15 minit kemudian barulah abg kembali ke whiteboard..dengan nafas keletihan dan sedikit kesan merah di pipi…adik juga kelihatan puas hati…mungkin sebab sekurang2nya dia rasa gagah kerana berani mempertahankan haknya walaupun dia terbukti kalah dalam pertarungan antara adik beradik tadi(tapi consistent juga abg saya itu utk trskan teka tekinya…)

abg tanya lg “tau x apa ni?

kami menjawab…”x tau!!! mau tau.. tapi esok boleh?

abg malas melayan..dia terus memadam lukisan tadi dan melukis lukisan baru

untitled21

jawapannya ayah tengah tido!!!
kami tergelak… ayah yg sememangnya sedang tido dalam kain pelikatnya turut terjaga..kemudian sambung tido…

gambar awal tu adalah lukisan ayah tengah tido dalam pandangan atas

zaman kanak2 yg sangat dirindui…

kalau abg saya x revealkan dan lukis dari pandangan yg lebih menyeluruh, saya dan adik x tahu apakah sebenarnya lukisan bertaraf picasso yg dilukisnya itu..

begitulah juga islam, kalau kita lihat dari satu sudut, kita x dapat mengetahui betapa indahnya ia…. islam itu menyeluruh.ia sesuai dengan pergerakan alam. dan ialah satu2nya agama yg sesuai dengan fikrah manusia. agama tuhan kita yg maha satu, Allah swt.

islam adalah suatu yg  tidak dapat dipisahkan dari hidup..

maka apakah itu islam?

relax2…untuk mengetahui islam dengan lebih mendalam, kita kenalah cari…(rajin2 lah datang majlis ilmu yer)

rasulullah saw pernah mengajarkan sahabat ttg islam dalam satu hadith shj.. iaitu hadith kedua dalam hadith arbain…

erk…sebenarnya saya pun x paham apa yg dia cakap dalam video ni…adeh2..rasanya dia tgh ajar anak dia pasal hadis 2 tu..

ni terjemahan hadith 2

Daripada Saiyidina ‘Umar juga, r.a. beliau berkata:
Ketika kami sedang duduk di sisi Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba muncul di hadapan kami
seorang lelaki yang memakai pakaian yang sangat putih, berambut sangat hitam, yang tidak ternampak
pada dirinya kesan-kesan tanda musafir dan tidak seorangpun di kalangan kami yang mengenalinya.
Lalu dia duduk menghampiri Nabi SAW lalu disandarkan kedua-dua lututnya ke lutut Baginda dan
meletakkan dua tapak tangannya atas dua paha Baginda seraya berkata: Wahai Muhammad! Terangkan
kepadaku tentang lslam. Lalu Rasulullah SAW bersabda: lslam itu bahawa engkau naik saksi bahawa
tiada Tuhan melainkan Allah dan bahawa Muhammad itu utusan Allah, (dan bahawa) engkau
mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan haji ke
BaitulLah (Mekah) sekiranya engkau berkuasa mengerjakannya. Lelaki tersebut berkata: Benarlah
engkau. Maka kamipun merasa hairan kepadanya, dia yang bertanya dia pula yang membenarkannya.
Dia bertanya: Terangkan kepadaku tentang lman. Baginda bersabda: (lman itu ialah) bahawa engkau
percaya kepada Allah, para MalaikatNya, kitab-kitabNya, para RasulNya, hari Qiamat dan bahawa
engkau percaya kepada Qadar baik dan buruk. Lelaki itu berkata: Benarlah engkau. Dia berkata lagi:
Terangkanlah kepadaku tentang Ehsan. Baginda bersabda: Ehsan itu ialah bahawa engkau menyembah
Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya
Dia melihatmu. Lelaki itu bertanya lagi: Terangkan kepadaku tentang Qiamat. Baginda bersabda:
Orang yang ditanya tentang Qiamat tidaklah lebih mengetahui daripada orang yang bertanya. Lelaki itu
berkata: Maka terangkanlah kepadaku tentang tanda-tandanya. Baginda bersabda: (Antara tandatandanya
ialah) apabila seorang hamba perempuan melahirkan tuannya dan apabila engkau melihat
orang-orang miskin yang berkaki ayam, tidak berpakaian dan papa kedana yang hanya menjadi
pengembala kamibng berlumba-lumba memibna bangunan (iaitu bertukar menjadi kaya raya).
Kemudian lelaki itu berlalu, lalu aku terdiam sebentar. Kemudian Baginda bertanya: Wahai ‘Umar!
Adakah engkau tahu siapa lelaki yang bertanya itu? Aku berkata: Allah dan RasulNya lebih mengetahui. Baginda bersabda: Sesungguhnya dia adalah Malaikat Jibril yang datang kepada kamu
untuk mengajar kamu tentang agama kamu.
Hadis riwayat al-lmam Muslim (Hadis riwayat Muslim, kitab al-iman, no: 9 dan 10, al-Tirmizi, kitab al-iman, no:
2535, beliau berkata: hadis ini hasan shahih, al-Nasaa’ie, kitab al-iman, no: 4904, 4905, Abu Dawud, kitab al-sunnah,
no:4075, Ibn Majah, kitab al-muqaddimah, no: 62 dan 63, Ahmad, musnad العشرة المبشرین , no: 346)

itulah jawapannya kan? hehe

-wartawan birm-

 

Israel and Palestine: Roots of conflict, Prospects for peace November 4, 2008

Filed under: Announcement — msmwestmidlands @ 3:55 pm
Tags: ,

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem,

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful,

The University of Birmingham Friends of Palestine Society are proud to presents:

roots-of-conflict-palestine-talk1

Time and Place:

Date: Tuesday, November 11th, 2008

Time: 7.00pm – 9.00pm

Location: Arts Lecture Theatre, University of Birmingham

The lecture by Dr. Finkelstein will be followed by Q & A session.

Tickets:

£4 for non-students;

£2 for students and;

Free for members (must collect)

Ticket sale will be outside the SPAR in the Guild of Students building on the following dates between 1200 and 1500:

Thursday, 6th November 08

Friday, 7th November 08

Monday, 10th November 08

Tuesday, 11th November 08

Tickets are selling fast and places are limited, so buy them early to avoid disappointment. On the door all ticket will be sell at the price of £4, provided if they haven’t sold out (very unlikely).

So what are you waiting for? Let’s join this event.

Wallahu’alam,

Wassalam.

 

Ringkasan Kuliah Online MSM Isnin 3 Nov 08 November 3, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 11:30 pm
Tags: , ,

 


Kuliyyah

Zaman codification = zaman di mana dikategorikan pandangan2 ulama mengikut mazhab e.g pandangan drp mazhab hanafi, mazhab syafie dll..

Kepelbagaian pendapat ulama dalam menyelesaikan masalah fiqh memudahkan penyelesaian masalah umat kontemporari, tetapi tidak mempermudahkan Islam yg sudah sedia mudah.

Qa’idah = tunjang, latar belakang, asas

Kaedah asas usul fiqh:

1) utk dapatkan kelebihan (kemaslahatan) bertujuan menolak kerosakan (fasad) dalam kehidupan :

a. syari’ah (jalan) = menukar atau menolak kerosakan dlm kehidupan manusia..Rasulullah s.a.w bersabda (sahih): “segala apa yg aku larang kamu drp melakukannya, hendaklah kamu menjauhinya (ijtanaba = pengharaman = tidak langsung melakukan = tidak menghampiri..), dan segala apa yg aku suruh utk akmu lakukan, maka manusia hendklah cuba mendatangkannya atau melaksanakannya atas nama agama bersesuaian dgn kemampuan..”

b. cth: pengharaman arak/minuman memabukkan..mengelak manusia malu setelah melakukan perkara yg tidak elok akibat mabuk/tidak sedar setelah meminum minumam memabukkan itu..

c. 5 kaedah asas memahami;

i. Segala tindakan berdasarkan niat pelaku : Rasulullah s.a.w bersabda (hadith 1 matan arba’in): “innamal a’malu binniyyat..” sesungguhnya hati sering berubah..hati = Qalbun (bolak-balik), jika niat dari mula baik, maka kesan adalah baik (pahala etc.)

ii. Keyakinan yg ada dlm hati manusia tidak boleh dihilangkan dgn keraguan yg ada : contoh: jika seseorg ragu2 wudu’nya masih ada, maka jika wudu’nya diyakini masih ada beberapa ketika sebelum dia berasa ragu2, maka hendaklah diyakini wudu’nya masih sah..jadi sah wudu’nya digunakan utk solat etc.

iii. Kesulitan dan kepayahan dlm melaksanakan sesuatu ibadah menjadi satu2 sbb ditawarkan rukhsah utk mengelakkan kesusahan pelaksanaannya : mumayyiz, baligh, mukallaf

Bersambung…

Soalan

  • Masalah salam dgn yg bukan mahram
    • Rasulullah ketika berbai’ah mengatakan bahawa baginda tidak bersentuhan dgn yg bukan mahram (sahabiah yg berbai’ah)
    • Jangan terhenti dengan tindakan ‘tidak bersalam’ sahaja, tetapi susuli dgn penerangan suaya tiada salah faham
    • Kalau pendirian tidak salam sbg metod dakwah, lebih elok jika semua org Islam di sekeliling kita amalkan perkara yg sama sebagai symbol kesatuan dan mengelak salah faham – tetapi kefahaman yg sebenar di kalanagn umat Islam setempat sendiri perlu ditanamkan terlebih dahulu
    • Yg paling penting adalah stick to tunjang asal kaedah..jika dalam keadaan darurat sgt, serahkan kpd Allah setelah berusaha mengelak..

  • Masalah tegur yg bukan mahram
    • Berdasarkan situasi, niat dan tujuan
    • Persoalan dicop sbg menggatal dan seumpamanya, itu semua masalah dan persoalan hati, tiada kaitan dgn kaedah fiqhiyyah

  • Masalah talfiq (menyetarakan pendapat sesuatu mazhab dgn mazhab2 yg lain) dalam batal wudu’ akibat bersentuhan yg bukan mahram
    • Mesti faham perbezaan antara mazhab
    • Pendapat mazhab syafi’e sukar diguna pakai dalam situasi darurat sprt tawaf, ambil duit baki drp cashier (terutamanya semasa winter di mana susah/berat utk ambil wudu’ berulang kali) dan seumpamanya.

  • Masalah jama’ zohor-asar semasa winter
    • Berdasarkan situasi, bukan suka2.

  • Masalah ayam halal
    • Fatwa ttg ayam di pasaraya tempatan yg tiada cop halal, tidak boleh diambil mudah, perlu berdasarkan situasi..mungkin situasi di sebalik fatwa itu adalah dalam keadaan darurat di mana tiada pilihan lain utk dapatkan ayam halal, atau pendapat ini khas utk keluarga yg benar2 susah dan tidak mampu mendapatkan ayam halal yg jauh lebih mahal berbanding yg sebaliknya..
    • Usaha lebih sikit utk cari makanan halal..jgn ambil mudah sahaja kerana ini berkaitan dgn darah daging.

  • Rujuk kitab hikam sbg rujukan masalah hukum:
    • Tidak sesuai utk masalah hukum..mungkin kitab hikam lebih sesuai utk motivational purposes.

Kesimpulan: Walaupun ada kaedah yg mengatakan “kesusahan dlm perintah agama akan dibekalkan rukhsah”, tetapi yg sudah memang mudah, jangan dipermudah-mudahkan.

Rujukan: Fighul Islamiy by Dr. Wahbah Zuhaili

Wallahua’lam

 

Kuliah Online MSM November 2, 2008

Filed under: Announcement — msmwestmidlands @ 8:05 pm
Tags: ,

Kuliah Online
Majlis Syura Muslimun UK & Eire


7th January 2010


Anas b Malik

(companion of the prophet s.a.w)

Bersama Ustaz Erfino

c( com)


Thursday, 8.30pm UK & EIRE time

Speaker: Ustaz Mazrul

Language: Malay

Format:

Talk: 40mins

Q&A: 20mins


Who can listen/join the discussion?

Anyone from anywhere in the world.

Please observe good ethics and advice from moderators.


How to Listen:

Live Broadcast via:

1- Paltalk

Download Paltak at www.paltalk.com

Invitations will be sent out 15 mins before.

To join, pls send a request (including your PALTALK ID) to:

Moderator: msmkuliah