MSM West Midlands

Unity beyond borders

Ringkasan Kuliah Online MSM Isnin 3 Nov 08 November 3, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 11:30 pm
Tags: , ,

 


Kuliyyah

Zaman codification = zaman di mana dikategorikan pandangan2 ulama mengikut mazhab e.g pandangan drp mazhab hanafi, mazhab syafie dll..

Kepelbagaian pendapat ulama dalam menyelesaikan masalah fiqh memudahkan penyelesaian masalah umat kontemporari, tetapi tidak mempermudahkan Islam yg sudah sedia mudah.

Qa’idah = tunjang, latar belakang, asas

Kaedah asas usul fiqh:

1) utk dapatkan kelebihan (kemaslahatan) bertujuan menolak kerosakan (fasad) dalam kehidupan :

a. syari’ah (jalan) = menukar atau menolak kerosakan dlm kehidupan manusia..Rasulullah s.a.w bersabda (sahih): “segala apa yg aku larang kamu drp melakukannya, hendaklah kamu menjauhinya (ijtanaba = pengharaman = tidak langsung melakukan = tidak menghampiri..), dan segala apa yg aku suruh utk akmu lakukan, maka manusia hendklah cuba mendatangkannya atau melaksanakannya atas nama agama bersesuaian dgn kemampuan..”

b. cth: pengharaman arak/minuman memabukkan..mengelak manusia malu setelah melakukan perkara yg tidak elok akibat mabuk/tidak sedar setelah meminum minumam memabukkan itu..

c. 5 kaedah asas memahami;

i. Segala tindakan berdasarkan niat pelaku : Rasulullah s.a.w bersabda (hadith 1 matan arba’in): “innamal a’malu binniyyat..” sesungguhnya hati sering berubah..hati = Qalbun (bolak-balik), jika niat dari mula baik, maka kesan adalah baik (pahala etc.)

ii. Keyakinan yg ada dlm hati manusia tidak boleh dihilangkan dgn keraguan yg ada : contoh: jika seseorg ragu2 wudu’nya masih ada, maka jika wudu’nya diyakini masih ada beberapa ketika sebelum dia berasa ragu2, maka hendaklah diyakini wudu’nya masih sah..jadi sah wudu’nya digunakan utk solat etc.

iii. Kesulitan dan kepayahan dlm melaksanakan sesuatu ibadah menjadi satu2 sbb ditawarkan rukhsah utk mengelakkan kesusahan pelaksanaannya : mumayyiz, baligh, mukallaf

Bersambung…

Soalan

 • Masalah salam dgn yg bukan mahram
  • Rasulullah ketika berbai’ah mengatakan bahawa baginda tidak bersentuhan dgn yg bukan mahram (sahabiah yg berbai’ah)
  • Jangan terhenti dengan tindakan ‘tidak bersalam’ sahaja, tetapi susuli dgn penerangan suaya tiada salah faham
  • Kalau pendirian tidak salam sbg metod dakwah, lebih elok jika semua org Islam di sekeliling kita amalkan perkara yg sama sebagai symbol kesatuan dan mengelak salah faham – tetapi kefahaman yg sebenar di kalanagn umat Islam setempat sendiri perlu ditanamkan terlebih dahulu
  • Yg paling penting adalah stick to tunjang asal kaedah..jika dalam keadaan darurat sgt, serahkan kpd Allah setelah berusaha mengelak..

 • Masalah tegur yg bukan mahram
  • Berdasarkan situasi, niat dan tujuan
  • Persoalan dicop sbg menggatal dan seumpamanya, itu semua masalah dan persoalan hati, tiada kaitan dgn kaedah fiqhiyyah

 • Masalah talfiq (menyetarakan pendapat sesuatu mazhab dgn mazhab2 yg lain) dalam batal wudu’ akibat bersentuhan yg bukan mahram
  • Mesti faham perbezaan antara mazhab
  • Pendapat mazhab syafi’e sukar diguna pakai dalam situasi darurat sprt tawaf, ambil duit baki drp cashier (terutamanya semasa winter di mana susah/berat utk ambil wudu’ berulang kali) dan seumpamanya.

 • Masalah jama’ zohor-asar semasa winter
  • Berdasarkan situasi, bukan suka2.

 • Masalah ayam halal
  • Fatwa ttg ayam di pasaraya tempatan yg tiada cop halal, tidak boleh diambil mudah, perlu berdasarkan situasi..mungkin situasi di sebalik fatwa itu adalah dalam keadaan darurat di mana tiada pilihan lain utk dapatkan ayam halal, atau pendapat ini khas utk keluarga yg benar2 susah dan tidak mampu mendapatkan ayam halal yg jauh lebih mahal berbanding yg sebaliknya..
  • Usaha lebih sikit utk cari makanan halal..jgn ambil mudah sahaja kerana ini berkaitan dgn darah daging.

 • Rujuk kitab hikam sbg rujukan masalah hukum:
  • Tidak sesuai utk masalah hukum..mungkin kitab hikam lebih sesuai utk motivational purposes.

Kesimpulan: Walaupun ada kaedah yg mengatakan “kesusahan dlm perintah agama akan dibekalkan rukhsah”, tetapi yg sudah memang mudah, jangan dipermudah-mudahkan.

Rujukan: Fighul Islamiy by Dr. Wahbah Zuhaili

Wallahua’lam

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s