MSM West Midlands

Unity beyond borders

Israel and Palestine: Roots of conflict, Prospects for peace November 4, 2008

Filed under: Announcement — msmwestmidlands @ 3:55 pm
Tags: ,

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem,

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful,

The University of Birmingham Friends of Palestine Society are proud to presents:

roots-of-conflict-palestine-talk1

Time and Place:

Date: Tuesday, November 11th, 2008

Time: 7.00pm – 9.00pm

Location: Arts Lecture Theatre, University of Birmingham

The lecture by Dr. Finkelstein will be followed by Q & A session.

Tickets:

£4 for non-students;

£2 for students and;

Free for members (must collect)

Ticket sale will be outside the SPAR in the Guild of Students building on the following dates between 1200 and 1500:

Thursday, 6th November 08

Friday, 7th November 08

Monday, 10th November 08

Tuesday, 11th November 08

Tickets are selling fast and places are limited, so buy them early to avoid disappointment. On the door all ticket will be sell at the price of £4, provided if they haven’t sold out (very unlikely).

So what are you waiting for? Let’s join this event.

Wallahu’alam,

Wassalam.

 

4 Responses to “Israel and Palestine: Roots of conflict, Prospects for peace”

  1. wartawan birm Says:

    salam

    saya teramat tension bila dia citer banyak pasal Mahatma Gandhi… n cam obses gak kot…
    mungkin sebab saya dah ada idol tersendiri kot..(muhammad saw)

    tgh2 tu rasa cam nak mintak refund..n x nak jadik ahli..hehe(blh pulak)

    tapi last2 tu ok lah jugak (^_^)

    dia cakap
    “i dont care what ur ideology is, but r u against ethnic cleansing? r u against hose demolition, r u against violence… if ur answer is against,against and against…then, help palestine..HOLD ON TO THE TRUTH”

    rasanya dia ni atheist(opps..non believer i mean.)

    balik trs gigil….(sbb sejuk sbnrnya..hehe..ku 10 mlm la katakan)

    and by that dia gunakan mahatma as symbol…
    tapi apa yg saya terfikir..if the truth is the voting and the fact that the world court kata palestine milik palestine bukan israel, what will happen if someday that truth is changed? x mustahil utk beli vote..

    dia jugak cakap pasal mahatma ghandi kutuk cowardice
    “if u cant stand up on ur own, can u expect people to stand up for u?”

    dia story jugak…”during 1st intifada, the greatest violence done by palestinian was children throwing rocks.”
    sedangkan mereka berhadapan dengan burst of bullets…

    mm…banyak gak nak kongsi..tapi…x tau nak start kat ne…

    ampun salah silap
    *dialog dia tu adalah tambah tolak(lebih kurang apa yg dia cakap) semata2..sesape yg gi jugak tlg betulkan eh? dengar sambil ngantuk kadang2 mimpi pun ingat lecture..:D

    wassalam

  2. Salam

    Orang non-muslim mungkin tak lihat sepertimana kita lihat
    Siapa kamu akan menentukan apa yang kamu lihat

    Wallahualam dia muslim atau tidak, …

    Untuk mengelakkan kejadian seperti ini berlaku
    Kita perlu masuk kedalam komiti badan persatuan yang menganjurkan program seumpama ini
    Kita perlu jadi antara decision maker yang akan menentukan penceramah-penceramah mana yang patut diundang, dan mana satu yang patut direject

    Ramai mahu perubahan
    Tidak ramai yang mahu jadi agen perubahan

    Ramai orang mahu mengubah dunia
    Tidak ramai yang mahu mengubah dirinya

    For those yang dah pi talk ni
    Kalau hati rasa ragu-ragu dengan hujah yang sebelum ini dirasakan benar
    Maka kongsi dan berbincanglah dengan mereka yang berkelayakan

    Islam itu tertegak dengan hujah
    Dan usah takut berdiskusi andainya kita yakin dengan hujah

    JZK

  3. wartawan birm Says:

    waalaikum salam

    erk..saya x la cakap event ni x patut or x sesuai.. if ia blh menghentikan peperangan di palestine, then why not?

    dalam masa yg sama, saya rasa point of view semua org patut kita hormati and extract the best..bkn taklid buta..

    “siapa kamu akan menentukan apa yg kamu lihat”
    eventhough kita blh jadi decision maker, tapi kalau individu tu yg reject decision kita…x de guna juga kan?

    basicly apa yg saya nak cakap ialah sy sedikit kurang berkenan bila dia ambik masa yg sangat lama utk bercerita pasal mahatma ghandi..sedangkan banyak qualiti2 yg dia kata tu ada dlm quran dan rasulullah saw tekankan..and sy a bit sedih, alangkah baiknya kalau dia tahu betapa baiknya nabi saw..pasti dia akan kelu kekaguman…

    wallahualam

    all in all sy rasa talk tu best je..dapat tau lbh banyak pasal mahatma… (^_^)

  4. shahnom Says:

    Good


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s