MSM West Midlands

Unity beyond borders

Trials & Tribulations.. December 10, 2008

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 12:06 am
Tags: ,

Bismillah ar- Rahman ar – Raheem,

Dengan nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang,

Kita selalu diuji.. Diuji dengan perkara2 yg selalunya akan menggoyahkan iman kita.. Di kala2 exam, tests, assignment yang berlambak2 ni la semakin banyak perkara yang menguji kita, menguji kesabaran kita..

Firman Allah SWT:

Setiap yg bernyawa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dgn keburukan dan kebaikan sbg cobaan. Dan kamu akan dikembalikan hanya kepada Kami. [Al-Anbiya’:35]

Kenapa kita diuji? Huu, ada 5 main points g bleh diextract dr Quran dan Sunnah tentang kenapa Allah nk uji kita..

1) Apakah manusia mengira bahawa mreka akn dibiarkan hanya dg mngatakan , “Kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji?[Al-Ankabut:2] – menguji keikhlasan kita dlm beriman

2) Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun, [Al-Mulk:2] – sbg galakan untuk fastabiqul khairat (berlumba2 dlm kebaikan)

3) Whatever trouble, illness, anxiety, grief, pain and sorrow afflict a Muslim, even if it is the prickin of a thorn ~ Allah removes some of his sins because of it. [Bukhari & Muslim] – sbg penyucian jiwa dr dosa

4) Dan tidak ada kekuasaan (Iblis) terhadap mereka, melainkan hanya Kami dpt mmbezakan siapa yg beriman kpd adanya akhirat dan siapa yg masih ragu2 tntg (akhirat) itu. Dan Tuhanmu Maha Memelihara segala sesuatu. [Saba’:21] – utk membezakan org yg percaya kpd akhirat atau tidak

5) Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum nyata bg Allah org2 yg berjihad di antara kamu, dan belum nyata org2 yg sabar. [Al-Imran:142] – utk membezakan penghuni syurga dan neraka

5 points ni je dah cukup menerangkan kenapa ujian Allah tu datang kepada kita.. Ada orang pernah cakap kat saya yang semakin banyak kita diuji, makin banyak Allah sayang kat kita..

Biasanya kita memang tak sabar.. Diri sy sendiri ni, bila diuji dgn perkara2 kecik pun rasa dah goyah, sangat goyah sampai kadang2 sy rasa nak suicide or nak org bunuh sy mse tu jugak.. Tapi that will not lead to penyelesaian masalah but more to untuk lari dr masalah.. Lari dr ujian.. Ya Allah, lemahnya iman.. Ade satu hadith ni ckp:

None of you should desire death bcoz of an injury that afflicted him. If there is no alternative action, let him pray, “Oh Allah, give me life as long as life will be good for me and take away my life when death will be goo for me.” [Agreed upon]

Manusia memang hatinya sentiasa akan berbolak balik kan.. Diuji sikit iman terus down.. Tak kiralah kalau dipuji atau diherdik, tapi memang tahap iman tu akan jatuh merudum mcm runtuhnya Highland Towers (kt Bukit antarabangsa tu) dek kerana riak atau inferiority yg timbul di hati..

Mcm2 ujian akan datang pada kita.. Dan mungkin pada masa itu kita akan rase its unbearable and nak give up je kan? Tapi shud we give up? Shud we? Padahal Allah dah janji dah dalam Quran yang:

Verily, with every hardship, there is relief. With every hardship, there is relief. [ Al-Inshirah:5-6]

So, ape kita nak wat bila kita diuji? Urm, kalau besenye kita mengeluh dan berlari2 sekeliling rumah mintak orang tolong kita, instead kita boleh cuba untuk tune it up supaya ape yg kita buat during the time of trials and tribulations tu dpt pahala dr Allah biiznillah.

Sbg contoh kita buat perkara2 yg boleh kuatkan iman.. Contoh perkara yg menguatkan iman tu mcm membaca dan memahami Quran, consistently in the rememberance of Allah [yakni dgn zikrullah], dan berkumpul dgn org2 soleh yg boleh dan akn sentiasa mmberikan support pd kita..

Next is by turning to Allah in times of need. Firman Allah:

If Allah touches you with harm, none can remove it but He, and if He touches you with good, then He is able to do all things. [Al-An’am:17]

Ayat ni saja sudah menerangkan kenapa kita kena kembali pada Allah, walau apa pun yang berlaku pada diri kita, tak kesah baik atau buruk..

Put our trusts and hope in Allah, and insyaAllah we would be able to maintained our patience in order to endure the calamity that has befallen on us. Bukan kah sabar itu lebih baik. Dipetik dr surah al- Baqarah, Allah ade menyebut yang mintalah pertolongan dgn sabar dan solat kan?

Kalau ikutkan ramai lagi yang mempunyai nasib yang lebih buruk dari kita ni.. Kita masih boleh guna internet untuk check mail, chatting, bukak website uni and macam2 lagila, ada orang takde komputer pun. Sentiasa compare diri kita dengan orang yang mengalami nasib yang lebih tak baik lagi dari kita, insyaAllah kita akan sentiasa sedar bahwa kita adalah antara org2 yg beruntung.

Last but not least, cuba untuk mngelakkan diri terlampau mencintai dunia. Dunia ini adalah sementara. Akhirat itu kekal selamanya. Syurga itu dipenuhi oleh org2 yg sabar. So kita ni nak jadi golongan syurga ke neraka? Ask ourself for d answer..[Adoih, terasa diri sendiri]

Kat sini nak share satu video yang sgt terkene pada diri sendiri n rase sgt relevant dgn mslh ujian yg dtg ni..

Moga bermanfaat, Wallahu’alam, Wassalam.

 

4 Responses to “Trials & Tribulations..”

  1. ace Says:

    salam.

    subhanallah.sgt terkena dgn situasi.jazakillah for d entry.

    selamat hari raya korban. moga sabar, usaha dan tawakkal kpd Allah sentiasa menjadi checklist harian kita sepanjang tahun.

  2. snmi Says:

    salam… jzkk for the reminder ketika sgt memerlukan. jom bermujahadah!

  3. nnz Says:

    salam alaikum wbt

    best entry..insyaAllah dapat mengingatkan dan mengukuhkan keimanan
    jazakillah khayran

  4. […] read a very gentle but good reminder from msmwestmidlands.wordpress.com […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s