MSM West Midlands

Unity beyond borders

Input vs output.. January 3, 2009

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 1:13 am
Tags: ,

Bismillah ar – Rahman ar – Raheem,

Dengan nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang,

Hurm, tgh syiok belajar pasal process systems [ syiok la sgt..adeh….]

Dalam module ni, kitorg sgt ditekankan pasal kepentingan input dan output dalam satu2 process tu..

In a particular process, mesti ade manipulated variables [inputs] + disturbances + outputs..

Tetiba cam rasa nak kaitkan dengan hidup kita sebagai manusia..

Manipulated variables ni macam ape yang kita buat setiap hari kan? Sentiasa berubah2 btol tak? Kalo kita rase semalam macam tak kena and macam tak best sangat kita mesti akan ubah die, in order to achieve what we want kan? Achieving what we want = output btol tak?

Tapi setiap proses kita wat tu, ade disturbances die..  Ade yg measured and also unmeasured.. Huu disturbances ni plak leh la kite kaitkan dengan tarikan2 nafsu dalam diri dan jahiliyyah yang ade di sekeliling kita ni..  Ade yang kita sedari tapi ade jugak yang berlaku secara tak sedar atau subconsciously..

Kadang2 kita tak perasan pun yang ape yang kita wat tu sebenarnya adelah disturbances kepada kita dalam usaha kita untuk mencapai output yang kita nakkan..

Urm, so, in order to encounter the disturbances yang kita lakukan tak kiralah secara sedar atau tak, ape yang kita bleh wat? Kalo dalam ape yang saya belajar, kitorang mesti ade control systems..

So ape control systems bagi kita manusia yang mudah lupa dan lalai ni eh? Semuanya berbalik kepada tujuan asal hidup kita di dunia ni kan? Kalo kita dah ade matlamat yang jelas ape yang hendak dicapai dalam hidup kita ni, barulah kita akan lebih mudah untuk mengukur disturbances yang ade dan sekaligus cuba mengurangkannya supaya offset [perbezaan antara targeted output and achieved output] kita semakin mengecil..

Ade satu komik yang saya nak share dengan semua..

komik-muharikah1

Komik ni cam very significant la dengan ape yang saya maksudkan sebagai input, output and disturbances pada kita kan.. Selagi disturbances tu ade dalam diri kita, ia hanya akan melambatan proses untuk kita sampai pada matlamat dan tujuan asal kita, btol tak?

Baru2 ni tanggal 29 Disember 2008 = 1 Muharram 1430H..

Firman Allah SWT dalam Quranul Kareem:

” Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

[An-Nisa’ : 100]

Ayat Quran di atas telah menerangkan yang hijrah di jalan Allah tu sangat lah mulia kan? Cam best sangat kalau ape yang kita buat tu semuanya adalah semata2 untuk Allah SWT..

Kalaulah kita sanggup untuk melepaskan kesenangan dan hiburan di dunia ni untuk menolong agama Allah, bukankah tu lebih baik untuk kita? Kita semua nak masuk syurga kan? Tapi untuk mendapat syurga tu bukanlah senang. Ia memerlukan pengorbanan dari kita sebagai hamba dan khalifah kepada Allah di atas muka bumi ni..

Just few points to ponder.. Selamat menyambut tahun baru hijrah.. Semoga hijrah kita adelah berlandaskan niat yang betol dan semoga ianya diterima oleh Allah SWT..

Moga bermanfaat,

Wallahu’alam,

Wassalam.

p/s: Doakan saudara2 kita di Palestine.. Mereka memerlukan support dari kita, walaupun hanya dengan doa..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s