MSM West Midlands

Unity beyond borders

Hati.. January 10, 2009

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 2:58 am
Tags: , ,

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem,

Dengan nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang,

Hati? Kenapa hari ni saya rasa nak cerita pasal hati? Sebab sejak akhir2 ni saya rasa saya makin susah nak jaga hati saya..

Taktahulah kenapa dan apa puncanya, wallahu’alam..

Dalam hadith 40 Imam Nawawi, hadith ke-6 ade mnyebut mngenai perihal hati..

hadis-6-21

Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

[Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim]

Betapa significantnya hati2 kita ni dijaga.. Takutnya saya.. Hati saya ni masih kotor.. Masih penuh dengan karat2 jahiliyyah yang perlu dibuang.. Masih penuh dengan penyakit2 hati yang sekiranya tidak dirawat akan memakan diri. Ya Allah, masih lemah hamba-Mu ini dalam usahanya untuk menjadi seorang ansarullah yakni penolong agama Allah.. =(

Kalau dalam lagu ‘Tombo Ati’ tu ade 5 kan ubat untuk hati kita? Nyanyi sikit la [dalam hati la tapi]:

1 – Baca Quran dan maknanya

Firman Allah SWT:

“Maka tidakkah mereka menghayati (tadabbur) Al-Quran, ataukah hati mereka sudah terkunci?” [Muhammad:24]

2 – Solat malam dirikanlah

Firman Allah SWT:

“Wahai orang yang berselimut (Muhammad)! Bangunlah untuk solat malam hari, kecuali sebagian kecil, (yaitu) separuhnya atau kurang sedikit dari itu, Atau lebih (seperdua) itu, dan bacalah Quran itu dengan perlahan-lahan. Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yang berat kepadamu. Sungguh, bangun malam itu lebih kuat (mengisi jiwa); dan (bacaan di waktu itu) lebih berkesan.” [Al-Muzammil:1-6]

3 – Berkumpullah dgn org soleh

Hadith Rasulullah SAW:

Abu Musa al-Ashari r.a reported: I heard the Prophet SAW saying, “The similitude of good company and that of bad company is that of the owner of a musk and the one blowing the bellows. The owner of musk would either offer you some free of charge, or you would buy it from him, or you smell its pleasant fragrance; and as for the one who blows the bellows (i.e. the blacksmith), he either burns your clothes or you smell a repugnant smell.”

[Bukhari & Muslim]

4 – Berbanyaklah berpuasa

Sabda rasulullah saw:
Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Sesungguhnya Allah Ta’ala telah berfirman: Barangsiapa yang memusuhi seorang waliKu, maka Aku akan isytiharkan perang terhadapnya. Seorang hambaKu tidak bertaqqarub (iaitu menghampirkan dirinya) kepadaKu dengan suatu amalan yang lebih Aku sukai lebih daripada amalan yang Aku fardhukan ke atasnya. Seseorang hamba sentiasa bertaqqarub dirinya kepadaKu, dengan amalan-amalan sunat sehingga Aku mencintainya. Apabila Aku sudah mencintainya, maka jadilah Aku pendengarannya yang dia mendengar sesuatu dengannya, jadilah Aku penglihatannya yang dia melihat sesuatu dengannya, jadilah Aku tangannya yang dengannya dia melakukan kerja, jadilah Aku kakinya yang dengannya dia berjalan. Sekiranya dia meminta daripadaKu Aku akan kurniakannya dan sekiranya dia meminta perlindungan dariKu nescaya Aku akan melindunginya.

Hadis diriwayatkan oleh al-lmam al-Bukhari

5 – Zikir malam berpanjanglah

Firman Allah SWT:

“(yaitu) orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya degan mengingat Allah hati menjadi tenteram.” [Ar Ra’adu:28]

MashaAllah, sebenarnya Allah dah bagi cure dah untuk hati2 kita ni.. Cuma kita je yang kadang2 terlupa, leka dan lalai sehingga perkara2 yang Allah telah pun sebut dlm Quran dan daripada sunnah Nabi Muhammad saw pun kita boleh lupa..

Boleh pulak kita tidak ikut Quran dan Sunnah, sedangkan kita telah lama melafazkan ‘LailahaillAllah, Muhammadarrasulullah’.. Ya Allah, rapuhnya iman.. Mudahnya kita tersasar..

Tanpa rahmat Allah, kita tidak mungkin boleh hidup sehingga kini.. Hidup kita teramatla senang lenang jika hendak dibandingkan dengan saudara2 seagama kita di Palestin.. Mereka setiap hari diancam dengan kematian sedangkan kita berjalan2 di shopping complex dengan riangnya.. Mereka tidur di atas batu sementara kita berada atas katil diselimuti duvet yg sgt warm.. Itukah kita? Itukah yang dikatakan hamba kepada Yang Maha Satu? Adakah itu yang Allah dan Rasulullah ajarkan kepada kita?

Astaghfirullah.. Astaghfirullah.. Astaghfirullah..

Perbanyakkan istighfar kita.. Mari muhasabah kembali apa yang telah kita lakukan selama ini dalam mencapai our ultimate goal yakni mardhatillah [redha Allah]..

Tepuk dada, tanya iman..

Moga bermanfaat,

Wallahu’alam,

Wassalam.

p/s: Mari perbanyakkan membaca doa Qunut Nazilah untuk saudara2 kita di Palestin.. Moga mereka sentiasa di bawah rahmatNya dan pertolonganNya akan sampai kepada mereka.. “Sesungguhnya mukmin itu bersaudara…”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s