MSM West Midlands

Unity beyond borders

Semangat Juang.. February 1, 2009

Filed under: Sharing — msmwestmidlands @ 12:34 am

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem,

Dengan nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Lately rasa cam susah sangat nak menulis.. Bukanlah sebab busy pun, tapi sebab taktau nak tulis ape..

Teringat suatu ketika dulu saya sangat suke main basketball dan anime.. Suke sangat mengikuti anime ‘Slam Dunk’.. Boleh kata yang saya ni kipas-susah-mati lah.. Bukan niat saya menggalakkan semua orang tengok anime tu, but it’s more to saya nak share pengajaran yang saya dapat dari anime ni..

The main characters from the anime give me quite a big impact especially on how we are not suppose to give up and we shud strive our best in order to achieve our goal.. [Ni dulu2 la.. Zaman masa tak kenal Quran lagi..=( ]

Hardwork is the key to everything.. Walaupun sesusah mana pun satu benda tu, sepayah mana pun, kita kena cuba.. Tak cuba tak tau.. And we have to give it our best.. Allah dah suruh supaya kita sentiasa ihsan dalam what we do kan??

Dan bila setiap kali outcome dia bukanlah seperti yang kita harapkan, kita kena ingat yang Allah dah berfirman dalam al-Quranul Kareem:

“….tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

[Al-Baqarah: 216]

Firman Allah SWT lagi:

“…..dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya yang berputus asa dari rahmat Allah hanyalah orang – orang yang kafir.”

[Yusuf : 87]

“Dan janganlah kamu merasa lemah, dan janganlah (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang beriman.”

[Ali ‘Imran: 139]

Ketiga2 firman Allah di atas telah cukup menunjukkan yang usaha kita tu lebih penting dari outcome yang kita dapat..

In fact Allah dah cakap kat kita yang if kita beriman, darjat kita adalah yang tertinggi.. Tak nafikan yang mungkin kita akan frust, kecewa, disappointed dan macam2 lagi lah..Kadang2 kita terlampau bertawakkal kepada usaha kita sendiri, sedangkan dalam Quran telah pun menyebut:

“……Kerana itu, hendaklah kepada Allah saja orang2 mukmin bertawakal.”

[Ali ‘Imran: 122]

It would be so much better if we can snap out of it and instead learn from our mistakes so dat we will at least try not to repeat it right?

Sabda Rasulullah SAW:

“Seorang mukmin itu tidak akan jatuh ke dalam lubang yang sama dua kali.”

[Riwayat Bukhari & Muslim]

Akhir2 ni terngiang2 dalam telinga saya lagu ‘Jalan Juang’ oleh Izzatul Islam.. [ke sebenarnye sebab kawan saya set ringtone die lagu tu eh? saya pun taktau]

Lirik lagu tersebut berbunyik:

“Sabarlah wahai saudaraku
Tuk menggapai cita
Jalan yang kau tempuh
sangat panjang
Tak sekedar bongkah batu karang

Yakinlah wahai saudaraku
Kemenangan kan menjelang
Walau tak kita hadapi masanya
Tetaplah Al-Haq pasti menang

Tanam di hati benih iman sejati
Berpadu dengan jiwa Rabbani
Tempa jasadmu jadi pahlawan sejati
Tuk tegakkan kalimat Ilahi

Pancang tekadmu
Jangan mudah mengeluh
Pastikan azzam-mu smakin meninggi
Kejayaan Islam bukanlah
Sekedar mimpi
Namun janji Allah
Yang Haq dan pasti…!! ”

Firman Allah SWT:

“And certainly, We shall test you with something of fear, hunger, loss of wealth, lives and fruits, but give glad tidings to the patient.”

[Al-Baqarah: 155]

Allah akan sentiasa menguji kita.. Dan kadang2 ujian itu amatlah berat bagi kita, tapi Allah juga telah menjanjikan “glad tidings” kepada orang2 yang sabar menghadapi ujian2-Nya kan? Adakah kita sanggup untuk terima azab Allah yang amat berat di akhirat nanti sedangkan ujian2 kecil yang diberikan oleh-Nya pun kita dah tak mampu nak handle??

SubhanAllah, MashaAllah, Allahuakbar.. Moga kita terus sentiasa di bawah lindungan rahmatNya yang luas..

Sekadar peringatan untuk diri sendiri yang selalu tewas dalam menghadapi ujian-Nya..

Moga bermanfaat, Wallahu’alam..

p/s: Bila hayati lirik lagu Jalan Juang tu, rasa semangat juang diri ni naik kembali..

Diri ini hanyalah seorang manusia yang terlalu mudah lupa dan sentisa memrlukan peringatan..

 

2 Responses to “Semangat Juang..”

  1. ace Says:

    Seorang senior pernah menukilkan ayat-ayat berharga buatku.

    “Angggaplah setiap ujian yg dtg hanyalah batu kerikil kecil di atas pantai yg luas”

    = do not overwhelmed with one small problem till it makes us wanna give up.

    tu semua tipu daya syaitan je tanak bg kita masuk syurga.

    dont give up fren. lets strive together yeah.

  2. comment ke 210 luar biasa spektakuler artikel anda sangat membantu saya sekali terima kasih


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s