MSM West Midlands

Unity beyond borders

Tug-A-War April 1, 2009

Filed under: Sharing,unfolding memory — msmwestmidlands @ 12:12 am

bismillah ar-rahman ar-raheem

tarik! jgn biar jatuh

tarik! jgn biar jatuh

abg long tiba2 berdiri dihadappan kami yg berbaringan malas dipagi sabtu itu. disebabkan cuti, maka kami adik beradik dapat berkumpul sendiri. dengan lagak macho ibarat detective, abg berkata

“adik2! call me coach!”

“cockroach!” jawab kami

smack! satu ketukan perit tapi tidaklah terlalu menyakiti dikenakan kepada kami.

“today im going to teach u the art of ‘tarik tali’.. this sport is not only for stereotype big body built guy, but can also be enjoyed by normal size people..heh…” sambung abg lg (tau je makna ‘heh’ tu bermaksud normal size tu bukanlah refer padaku..’

“ok coach! we are ready!!” jawab kami, layan…

” 1st, pasakkan kaki pada bumi. kukuhkan stand, ibarat gunung yg memasak bumi”

….

kami terdiam seketika..memikirkan tika bilakah kakanda ku pandai bermadah? malah mengenai tarik tali?

akhirnya kami decide utk teruskan mendengar…

” kemudian pegang erat tali yg besar ibarat tali kapal, or tali gantung kalau nak extreme. jgn lepaskan walau sebentar, berpaut seolah2 ia nyawa kamu”

“yes sir!” jawab kami bersemangat, tertarik dengan teknik dan the fact that we will win the game

“panggil COACH!” tingkah abg tegas

kami tertawa sedikit

abg teruskan lagi ” dont forget, keep your cool pose..”

kami mendengar dengan penuh semangat..teknik apakah yg mampu mengalahkan lawan dengan mudah?

“end”

kecewa….

mengapa saya terkenangkan kisah ini? kenapa tarik tali? (atau persoalan yg lebih menarik adalah mengapa begini cara kami adik beradik berinteraksi? =P )

u’ve heard haven’t u?

tarikkan dunia…tarikkan jahilliyyah…tarikkan hawa nafsu…tarikkan syaitan..tarikkan teh tarik(???)

banyak tarikkan..dari sumber yg pasti dan sumber yg tidak dapat dilihat mata kasar

tarikkan yg mampu merosakkan iman kita..

maka, bagaimanakah utk kita memenangi tarikkan ini?

“mana ada perkara mudah kat dunia ni..kalau nak menang kena usaha jugak..yg penting will power dalam diri” itulah yg diconcludekan oleh abg long selepas kami mendendanya kerana mengecewa

will power..jatuh bangun semula!!

will power..jatuh bangun semula!!

kan kami

benar, tiada yg mudah, yg penting will power..dalam context ini, utk memenangi tarikkan2 tadi hanyalah dengan will power iman kita..jatuh, bingkas bangun kembali

pasakkan niat..pasakkan matlamat..pasakkan aqidah kita..

muhammad :7

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ

“Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu”

maka, ikhlaskan niat, berjuanglah demi Allah!

peganglah..peganglah dengan erat..seolah2 nyawamu bergantung pada tali tersebut..tali agama Allah…

Ali-imran:103

وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ (١٠٣)

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya. (103)

and of course…keep your cool pose😉


Hadis Keenambelas

Dari Abu Hurairah r.a, bahawasanya ada seorang telah berkata kepada Nabi SAW : ” Nasihatilah kepadaku ! ” Dijawab oleh Nabi SAW : ” Jangan marah! ” Orang itu berulangkali meminta supaya dirinya dinasihati, maka tetap Rasulullah SAW mengatakan : ” Jangan marah ! “

bukanlah saya hendak membuat penafsiran sendiri..tapi ia amat mengagumkan saya, betapa sekecil2 perkara seperti tarik tali pun boleh dicover Qalam Allah? nyata islam agama yg sungguh menyeluruh dan sesuai dengan jiwa setiap insan.

wallahualam

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s