MSM West Midlands

Unity beyond borders

Stress? May 8, 2009

Filed under: Sharing,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 7:04 pm
Tags: , ,

Bismillah ar-Rahman ar-Raheem..

Dengan Nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang..

Another 3 days, another 3 more days, the exam session for 2008/09 will kicked off..

And in these 3 days, I’m sure everyone akan ada banyak sangat benda nak buat, banyak sangat benda nak fikir sampai menyebabkan diri kita merasa perassan yang tak best dipanggil ‘STRESS’..

Urmm, dikala saat2 genting ni, just nak share few ayat from al-Quranul Kareem, just as reminder, to myself especially..

Allah mengingatkan kita dalam firmannya, mengenai kenapa kita perlu bersusah payah di dunia ni?

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?”

[Al-Ankabut:2]

Anggaplah, ini juga ujian dari Allah, untuk menguji sejauh mana kita akan berusaha menghadapi ujian tersebut, dan sejauh mana kita mengingati-Nya dalam perjalanan dan persiapan kita dalam menghadapi ujian yang diberi oleh-Nya..

Di kala kita rasa, I’m done with this, dah tak mampu dah, ingatkan diri kita balik firman Allah yang ni:

“Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”

[Alam Nasyrah: 5-6]

Tak percaya kah kita dengan janji Allah?

Dan apabila kita sudah melalui ujian tersebut, ingatkanlah diri kita dengan firman Allah yang ini pula:

“Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya.”

[Ali Imran:159]

Ingatlah kita kepada janji-Nya, dan don’t ever underestimate the POWER OF DOA.

Lastly, jika keputusan kita tidak seperti yang kita harapkan, ingatlah ketika Allah menyedapkan hati kita di dalm Surat Cinta-Nya kepada kita:

“Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman.”

[Ali Imran:139]

Bagi pihak warga MSM West Midlands, saya ingin mengucapkan ALL THE BEST in the upcoming exams untuk semua.. Bittaufiq wan najah untuk semua..

May Allah always gives His mercy and blessings to us along the way.

Jangan lupa untuk jaga iman dan jaga amal kita walaupun tengah stress dengan exam.. Sebab firman Allah yang ini pula:

“Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.”

[Ar-Ra’d:28]

Moga bermanfaat, Wallahu’alam.

power of dua

mujahadah
postermujahadah_ikhwh

 

2 Responses to “Stress?”

  1. ace Says:

    assalamualaikum.

    ayat dr surah ali imran dan surah al ghafir tu best.

    jzkk.

  2. si kacang Says:

    jgn stress2:) slamat menghadapi exams semua..ganbattei!
    Rabbuna Yusahhilna,ameen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s