MSM West Midlands

Unity beyond borders

Analogi Formula 1.. September 14, 2009

Filed under: motivasi,Sharing,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 10:02 am
Tags: ,

Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem,

Dengan Nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang,

Saya selama ni sangat berminat dengan Formula One.. Kira cam kipas-susah-mati jugak la saya ni.. Pantang sebut pasal Ferrari, McLaren, BMW,…. saya mesti cuba keep up to date la dengan news psl F1 ni.. Amik contoh F1 GP Monza, Itali yg bru je berlangsung weekend ni.. Ada 53 lap kesemuanya, panjang circuit tu 5.793km.. [By the way, Barrichelo won this race.. Heheh]

 f1_logo

Dalam peperangan untuk memenangi trofi F1 musim ni, macam2 teknologi baru yang digunakan.. paling baru tahun ni adalah KERS (kinetic energy recovery system).. Heheh.. Ok2.. Actually, bukan nk cite pasal F1 ni.. Just nk amik analogy skit dr sukan ni.. Hehhe..

a_pit_stop_for_kimi

Cuba bayangkan, kita dalam team Ferrari.. Kita ade pemandu, kita ade pengarah, kita ade pit stop crew dan sbgnya.. Masing2 ada TUGAS tersendiri, yang sekiranya tidak dijalankan, maka tak sempurnalah team tu.. In the end, akn effect performance of the team..

PENGAJARAN pertama: TEAMWORK

“Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.” [As-Saff: 4]

Formula_1 

Ok, bila kita tengok, ada banyak team yang bertanding kan? BMW, Redbull, McLaren, Ferrari n …. Setiap team pun ada kelebihan tersendiri.. Ada yang mempunyai kelebihan dr segi kelajuan, ada pula yang paling maju dlm teknologi, ada pula yang simply have good strategies and drivers.. Pendek kata, BERBEZA.. Tapi, semua pun manfaatkan kelebihan masing2 dalam memastikan team masing2 mendapat tempat terbaik dlm pusingan..

PENGAJARAN kedua: FOCUS ON THE POSITIVE ADVANTAGE

“Katakanlah: ‘Tiap-tiap orang berbuat menurut keadaannya masing-masing.’ Maka Tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih benar jalannya.” [Al Israa’: 84]

 italy-f1-circuit-map-small

F1 ni bnyk pusingan.. Ada Itali, Singapore, Msia, n mcm2 lagi.. Kadang kala team kita menang, dan ada kala, kita mungkin tak berjaya pun untuk dapatkan mata untuk team kita.. Samala juga dgn dakwah kita, ada kalanya kita akan merasai kemanisannya bila melihat anak didik kita terbina dan mereka pun membina orang lain pula.. Tapi, ada kalanya, ada yang ‘terlanggar tembok’ dan tak berjaya tamatkan perjuangan.. Tapi, teruskan USAHA, sebab itu yang paling penting..

PENGAJARAN ketiga: TERUSKAN USAHA, HASILNYA BIAR ALLAH TENTUKAN

“Dan barangsiapa yang menghendaki kehidupan akhirat dan berusaha ke arah itu dengan sungguh-sungguh sedang ia adalah mukmin, maka mereka itu adalah orang-orang yang usahanya dibalasi dengan baik.” [Al Israa’: 19]

 podium + crash

Kalau misalnya minggu lepas kita berjaya memenangi perlumbaan di tempat pertama, tapi minggu ni pula, akibat masalah enjin, kita tak berjaya tamatkan perlumbaan.. Takkan kita nak berhenti terus dari berlumba kerana masalah enjin itu? Dakwah kita sentiasa akan ada rintangan dan ujian.. Malah lebih besar dan lebih kerap lagi dr masalah enjin F1 tu.. Kan ke SABAR tu lebih baik?

PENGAJARAN keempat: SABAR DENGAN MEHNAH YG DATANG

“Dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang tunduk patuh (kepada Allah), (yaitu) orang-orang yang apabila disebut nama Allah gemetarlah hati mereka, orang-orang yang sabar terhadap apa yang menimpa mereka, orang-orang yang mendirikan sembahyang dan orang-orang yang menafkahkan sebagian dari apa yang telah Kami rezkikan kepada mereka.” [Al-Hajj: 34–35]

PENGAJARAN kelima: JANGAN PUTUS ASA DENGAN RAHMAT ALLAH

“….dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.”[Yusuf: 87]

 

Matlamat utama seorang pemandu F1 adalah untuk menamatkan perlumbaan di tempat teratas untuk pastikan ‘big boss’ puas hati dan as a reward akan renew the driver’s contract for the next year.. Dalam konteks kita pula, matlamat utama kita adalah mencari redha-Nya dalam setiap amal yang kita lakukan in order to attain the ultimate reward which is Jannah..

PENGAJARAN keenam: BEGIN WITH THE END IN MIND

“Dan orang-orang yang sabar karena mencari keridhaan Tuhannya, mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik),” [Ar Ra’d: 22]

 

kers-image2-inline

Owh ye, cite pasal teknologi baru, KERS yang digunakan dalm perlumbaan F1 tahun ni, banyak pasukan pada awalnya mempunyai kesukaran dalam mengadaptasi perubahan teknologi ini.. Sehinggakan pada awal musim, banyak pasukan baru yang menguasai perlumbaan.. Di sini kita dapat lihat penguasaan teknologi tu penting.. Tidak dinafikan, tugas kita sebagai seorang daie sangat memerlukan kita menjadi kreatif dan juga up-to-date dengan teknologi masa kini.. Malah lebih penting lagi, dalam memastikan kita sentiasa dapat menarik perhatian mad’u2 kita..

PENGAJARAN ketujuh: THAQAFAH AM DAN TEKNOLOGI

“Maka Maha Tinggi Allah Raja Yang sebenar-benarnya, dan janganlah kamu tergesa-gesa membaca Al qur’an sebelum disempurnakan mewahyukannya kepadamu, dan katakanlah: ‘Ya Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan.’ ” [Thaahaa: 114]

 

Allahu’alam.. Ni je yang terfikir setakat ni.. Tapi insyaAllah, point dia kat sini sebenarnya bukan nak beri galakan untuk kita tengok lagi banyak tv or sports and what not..

It’s a reminder bagi diri sendiri yang selalu terlupa.. afwan salah silap terkasar bahasa.. If ade nak tambah silakan.. =) Moga bermanfaat..

P/s: Dalam kesibukan kita mengejar malam lailatul qadr, kehidupan harian kita dan juga studies kita, harap setiap langkah yang kita ambil sentiasa di bawah rahmat dan petunjuk-Nya insyaAllah.. Sentiasa muhasabah niat kerana ‘amat sering amalan besar menjadi kecil akibat niat nya’..

 

Permulaan yang baik membawa kpd pengakhiran yang baik insyaAllah.. Segala yang baik itu dari-Nya, yang buruk tu dari kelemahan diri sendiri.. Wassalam..

 

2 Responses to “Analogi Formula 1..”

  1. sambalterung Says:

    Salam wbt..jzkk for sharing..mohon copy/paste utk blog kami..=)

  2. muharikah Says:

    salam,

    wah, hebatnya.. sape tulis ni? kene terus tulis lagi k? salam ukhuwah!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s