MSM West Midlands

Unity beyond borders

Itukah aku? January 20, 2010

Filed under: puisi,Sharing — msmwestmidlands @ 2:24 pm

Subuhnya…
dimanaku berada
masih enak dalam kelambu rindu
sambil berfoya-foya dengan waktu
masa bagaikan menderu
langkah tiada arah tuju
fikiran terus bercelaru
terlupa aku semakin dihujung waktu
siapa aku didepan Tuhanku

Zuhurnya….
aku lebih memikirkan kelaparan
kehausan dan rehatku
aku lebih mementingkan tuntutan jawatanku
aku bertolak ansur dengan waktu
aku gembira membilang keuntungan
aku terlupa betapa besar kerugian
jika aku menggadaikan sebuah ketaatan
siapa aku didepan Tuhanku

Asarnya…
aku lupa warna masa
cepat berubah bagaikan ditolak-tolak
aku masih dengan secawan kopiku
terlupa panas tidak dihujung kepala
aku masih bercerita
tentang si tuah yang setia dan si jebat yang derhaka
siapa aku didepan Tuhanku

Maghribnya…
aku melihat warna malam
tetapi aku masih berligar disebalik tabirnya
mencari sisa-sisa keseronokan
tidak terasa ruang masa yang singkat
jalan yang bertongkat-tongkat
ruginya bertingkat-tingkat

siapa aku didepan Tuhanku

Isyaknya….
kerana masanya yang panjang
aku membiarkan penat menghimpit dadaku
aku membiarkan kelesuan mengganggu
aku rela terlena sambil menarik selimut biru
bercumbu-cumbu dengan waktuku
siapa aku didepan Tuhanku

kini aku jadi tertanya-tanya
sampai bila aku akan melambatkan sujudku
apabila azan berkumandang lagi
aku tidak akan membiarkan masjid menjadi sepi
kerana dihujung hidup ada mati
bagaimana jenazah akan dibawa
sembahyang disini
jika ruangku dibiarkan kosong
jika wajahku menjadi asing
pada mentari dan juga bintang-bintang.

moga bermanfaat =) sekadar berkongsi~

Advertisements
 

Salju Sakinah.. January 13, 2010

Filed under: motivasi,Sharing,unfolding memory,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 5:33 pm
Tags: , ,

Bismillah ar Rahman ar Raheem..

SubhanAllah, MashaAllah, Allahuakbar..

It’s been a busy year, and it’s been a busy week, for most of us.. since start kelas ni memang ramai yg sedang struggle utk catch up ngan studies, assignment, kawan2, family, adik2, dan sebagainya..

And Alhamdulillah, masih Allah berikan pelbagai nikmat utk kita.. Contoh yang utama, salju putih yang turun tak henti mencurah di Bumi UK ni, dr mula perjalanan ke PMS lagi..

Seronok sangat bila tadabbur ayat surah An Nur, ayat ke 43:

“…dan Allah (juga) menurunkan (butiran-butiran) es dari langit, (yaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakan-Nya (butiran-butiran) es itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan dipalingkan-Nya dari siapa yang dikehendaki-Nya….

Hanya orang2 yg terpilih je yg dpt merasai snow ni.. Kan best? Sgt putih, sangat suci, n at one point rasa ianya sangat menenangkan..

Ada kawan sy cerita, orang puteh kat sini, a.k.a mat saleh ni semua, suke sgt doa kt tuhan diorg utk bg white Krismas [cm kita la, doa tuk lulus exam ke, doa hujun turun ke dan sbgnye..], tapi sgt pelik laaaa, bila white Allah d bagi salji ni, bnyk plak komplen diorg..

Utk pengetahuan semua org, sebelum salji ni turun, the temperature will have a very sharp drop, i.e. the surrounding will be very cold, usually around -5 to -10 degrees Celsius [cm suhu dlm freezer gitu].. selalulah mereka ni komplen sejuk [bukan mereka je eh, KITA pun selalu cmtu]..

pastu bila turunnya snow tu dgn izin Allah, the temperature is around 0 degrees. Kemudian, lepas turun je snow tu, temperature akan stay sejuk, walaupn takde dh snow showers, hence, snow2 yg accumulated atas jalan td, kalau tak dibersihkan, akan cair [bila temperature meningkat], tapi akan turn to ice [ bila temperature jatuh balik].. hence jalan akan jadi sangatlaaaaaaaaaaaa liciiin…

aritu ada sahabat baik kami sgt takut masa dlm perjalanan drive balik dlm hanzalah [nama kereta] sebab jalan sgt licin, n masa tu brek kereta mcm tak makan langsung.. Alhamdulillah Allah selamatkan dan mudahkan perjalanan mereka selepas tu..

owh ye, back to kisah snow ni balik [panjang plak membebel psl snow ni], diorang + kita pun komplen la lepas snow ni, kotorlaaa, lecahlaa, tak cantiklaaa dan sbgnya.. tapi kita yg doa moga Allah turunkan snow.. camne ke tu?

Teringat ayat quran dlm surah ar rahman, ayat yg sentiasa berulang2 dlm keseluruhan surah ni:

“Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Takut kan???? Tadi masa baca surah az Zumar pn Allah ada ckp psl perangai manusia ni dlm ayat 8:

Dan apabila manusia itu ditimpa kemudharatan, dia memohon (pertolongan) kepada Tuhannya dengan kembali kepada-Nya; kemudian apabila Tuhan memberikan nikmat-Nya kepadanya lupalah dia akan kemudharatan yang pernah dia berdoa (kepada Allah) untuk (menghilangkannya) sebelum itu, dan dia mengada-adakan sekutu-sekutu bagi Allah untuk menyesatkan (manusia) dari jalan-Nya. Katakanlah: ‘Bersenang-senanglah dengan kekafiranmu itu sementara waktu; sesungguhnya kamu termasuk penghuni neraka.’”

Huuuu, manusia ni memang jenis2 tak bersyukur kan? Bila susah, doa sngt2 kat Allah, kemudian bila Allah dh tolong, terus lpa mngenai nikmat yg Allah bg tu, dan yg lagi pelik, kembali kea rah kekafiran smbil ajak org lain plak tu.. Pdhal bnyk je ayat2 Quran yg turun, suruh amar makruf nahi munkar, manusia ni plak jenis yg buat amar munkar.. Na’udzubillah..

Dlm buku Muntalaq , ada penulis ckp mngenai Quran ni selalu suruh manusia ni jadi mubasshirin dan munzirin.. yakni pembawa khabar gembira dan pemberi peringatan.. Both of this always comes together. Kalau perasan ayat2 Quran ni bila dh takutkan manusia mngenai seksanya azab Allah tu, kemudian Allah akan pujuk balik dgn ayat Quran yg mmenceritakan keindahan dan kenikmatan syurga..

SubhanAllah, sgt sweetnya Allah ni.. Dia bukan saja suruh kita bertaqwa pd Dia [takut pd Dia] tapi jugak suruh kita berharap pada Dia.. Huuuu, best sgt2..

Tapi, memang tabiat manusia tu, diilhamkan dgn jalan ketaqwaan dan jalan kefasikan.. Dan kebanyakan dari kita memang sgt tidak mahu bersusah2, dan melepaskan kemewahan dan kesenangan dunia ni in order utk capai kenikmatan akhirat kelak..

“Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.” [Asy Syams: 8-10]

Masa November aritu, kawan sy buat voluntary work dkt park di kwsn Birmingham ni.. tau tak winter2 yg sejuk ni, diorg volunteer kt park buat ape? Ndiorg pi tanam benih2 bunga daffodil, yg hanya akan mekar mase spring a.k.a bulan april nanti.. Adehhh, bersusah payah kan diorang ni, in order to mencantikkan taman2 diorg, snggup keluar time2 winter ni utk pi tanam benih yg hanya berbunga 6 bulan kemudian.. Pelik bin ajaib sungguh..

Mcm ni jugaklah akhirat tu kan.. Nak kejar akhirat ni bukan senang kan, memang kena bersusah2, memang kena berpayah2, di musim sejuk ke, panas ke, hujan ke, bunga ke, kita memang kena berusaha menanam benih2 amalan kita dgn harapan akhirat kita akan mendapat hasil yang cantik, mekar, berseri-seri..

Mesti semua pembaca ckp, penulis ni, cakap memangla senang, tapi nak buat tu?????? Memang, diri sy sendiri akui yg sy sendiri masih berusaha sedaya upaya utk menanam benih2 akhirat sy.. Tapi bukankah Dia telah berfirman dlm al Quran:

“Sesungguhnya Allah Dialah Maha Pemberi rezki Yang mempunyai Kekuatan lagi Sangat Kokoh.” [Adz Dzaariyat: 58]

Huuu, carilah kekuatan dr Sumber Segala Kekuatan.. Itulah essence kita.. Apa2 yang kita ada pun semuanya dr Allah, datangnya dari Allah dan akan dikembalikan kepada-Nya..

TAHU je tak cukup, ia perlu disertai dgn AMAL kan? =)

Kenapa sy cerita semua benda ni ye?? Sebab baru2 ni, hati sy sgt tak tenang.. Asyik resah gelisah je.. Cam ada satu benda tak kena.. Pastu ada seorang ukhti ni tulis kat ym status die.. “when u feel that something is missing, turn back to Him, and you’ll surely find the answer”..

Even dlm Quran pn ada:

Allah telah menurunkan perkataan yang paling baik (yaitu) Al Quran yang serupa (mutu ayat-ayatnya) lagi berulang-ulang, gemetar karenanya kulit orang-orang yang takut kepada Tuhannya, kemudian menjadi tenang kulit dan hati mereka di waktu mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia menunjuki siapa yang dikehendaki-Nya. Dan barangsiapa yang disesatkan Allah, niscaya tak ada baginya seorang pemimpinpun.” [Az Zumar: 23]

Huuu, takut sgt Allah tarik balik nikmat Islam ni dan langsung kunci terus hati kita dr memahami Islam tu..

Never Underestimate The POWER of DOA!! =)

“Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (yaitu): “Berimanlah kamu kepada Tuhanmu”, maka kamipun beriman. Ya Tuhan kami, ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami, dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang banyak berbakti.” [Ali Imran : 193]

“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma’aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami.” [Al Baqarah: 286]

“Ya Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami dan tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami dan tetapkanlah pendirian kami,” [Ali Imran: 147]

“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).” [Ali Imran: 8]

“Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka” [Al Baqarah: 201]

Ameen Ya Rabb..

Sejak balik dr PMS ni, memang musim layan lagu2 Maher Zain, apsal tah.. Huuuu, nway, nak share satu lagu dia yg rse sgt bermakna..

AWAKEN –  Maher Zain

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn’t stop buying
We gave charity to the poor ’cause
We couldn’t stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we’re just lying

Oh…I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we’d bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn’t have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It’s time to change inside
Open your eyes
Don’t throw away what’s right aside
Before the day comes
When there’s nowhere to run and hide
Now ask yourself ’cause Allah’s watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

Wallahu’alam.. Peringatan mostly on diri sendiri..

Moga Allah sentiasa memberi ketenangan kpd kita hamba yg lemah ini..

“Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi[1394] dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana,” [Al Fath: 4]

Slm buka sekolah!!! =)

 

KULIAH ONLINE January 4, 2010

Filed under: Announcement — msmwestmidlands @ 8:43 am

Kuliah Online
Majlis Syura Muslimun UK & Eire


Thursday, 7th January 2010

8.30pm (UK & Eire time)

“Anas bin Malik“

(Companion of The Prophet s.a.w.)



Speaker: Ustaz Mazrul

Language: Malay

Format:

Talk: 45mins

Q&A: 15mins


Who can listen/join the discussion?

Anyone from anywhere in the world.

Please observe good ethics and advice from moderators.

How to Listen:

Live Broadcast via:

1- Paltalk

Download Paltak at www.paltalk.com

Invitations will be sent out 15 mins before.

To join, pls send a request (including your PALTALK ID) to:

Moderator: msmkuliah

jom join!! 🙂