MSM West Midlands

Unity beyond borders

Perkongsian bersiri – Review buku Dasar-dasar Islam July 19, 2010

Filed under: Book Review,Uncategorized — msmwestmidlands @ 12:09 pm
Tags: , , ,

Assalammu’alaikum semua…

InsyaAllah, bermula hari ini, ana akan mulakan sharing secara bersiri dan ringkas ttg buku Dasar-dasar Islam yang ana sedang baca. Ana harap ini akan menambahkan ilmu bagi mereka yg blum pernah baca buku ni dan menjadi ‘ulang kaji’ bagi mereka yg dah pernah baca insyaAllah.

1st Episode

Dasar-dasar Islam – Abul A’la Al-Maududi

Islam bukan terletak pada keturunan atau bangsa, tetapi Islam adalah penerimaan, pengakuan, penghayatan, kesedaran dan pengamalan terhadap kesaksian bahawa hanya Allah SWT yang layak disembah dan Muhammad SAW ialah utusanNya. Orang yang mempunyai jiwa Islam dan iman ialah orang yang memiliki hubungan yang betul-betul kukuh dengan Tuhannya. Oleh itu, menjadi sebenar-benar ‘Muslim’ bukanlah sesuatu yang mudah. Memperoleh dan memelihara iman memerlukan usaha yang bersungguh-sungguh, kerja keras, keyakinan yang kukuh, semangat yang tinggi serta pengorbanan yang ikhlas. Kita perlu sedar dan yakin bahawa iman adalah semahal-mahal harta dan sebesar-besar nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT. Oleh yang demikian, usaha untuk mencapai dan memelihara iman mestilah lebih utama daripada usaha kita untuk memperoleh kestabilan hidup di dunia ini.

Syarat Pertama Menjadi Muslim

 • Mesti memiliki pengetahuan tentang al- Quran dan as-Sunnah, yakni risalah yang dibawa dan diajarkan oleh Rasulullah SAW melalui wahiy (wahyu) daripada Allah SWT.
 • Mesti menghayati ilmu yang diperoleh dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian tanpa lalai.
 • Usaha mencari ilmu tidak sepatutnya dilakukan hanya ketika usia muda atau ketika berada di institusi pendidikan sahaja, tetapi hendaklah diteruskan pada setiap masa dan pada setiap peringkat umur.
 • Ilmu ialah cahaya yang menerangi perjalanan hidup. Oleh itu, sesiapa yang mengabaikan ilmunya, maka dia seolah-olah melepaskan cahaya tersebut, lalu terumbang-ambing dalam gelora kesesatan dan fitnah, yang bakal menghancurkan imannya.

 Perbezaan antara seorang Muslim dan seorang kafir

 • Semua manusia ialah bani Adam, dan secara umumnya memiliki keadaan fizikal yang sama serta menginginkan keperluan-keperluan fizikal, mental dan kerohanian yang sama. Namun Allah SWT secara jelas telah menyatakan bahawa seorang Muslim lebih tinggi darjatnya, lebih mulia akhlaknya serta dijamin keselamatannya di dunia dan di akhirat.
 • Sekali lagi ditegaskan, bukanlah nama, keturunan, bangsa, adat, pakaian, atau apa-apa sahaja aspek luaran yang membezakan kita daripada kufar (orang-orang kafir).  Islam bermaksud kepatuhan kepada Allah SWT, manakala kufur bermaksud keingkaran kepada Allah SWT. Oleh itu, walaupun seseorang itu lahir dalam keluarga Muslim, berketurunan Islam, berpendidikan Islam, memakai pakaian Islam, mengambil makanan dan minuman yang halal, mengamalkan tradisi dan adat Islam, namun dia tidak layak digelar seorang Muslim yang sebenar jika jiwa, perasaan, pemikiran, keperibadian dan tingkah lakunya ingkar kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW.
 • Dua aspek penting yang menjadi sempadan pemisah antara Islam dan kufur, ialah ilmu pengetahuan dan perbuatan. Perbuatan yang membuktikan kepatuhan kepada Allah SWT lahir daripada pengetahuan tentang Allah SWT dan Rasul-Nya melalui Kitab-Nya dan ajaran-Nya. Kebodohan tentang Islam dan ajarannya serta keengganan melaksanakan tingkah laku berdasarkan ilmu yang telah dikurniakan oleh Allah SWT kepadanya, akan menyamakan kedudukan seseorang yang mengaku dirinya Muslim dengan seorang kafir.
 • Kita perlu sedar bahawa keingkaran kita kepada perintah Allah SWT dan Rasul-Nya serta pengabaian kita terhadap al-Quran dan isi kandungannya, telah melontarkan kita jauh daripada rahmat Allah SWT dan kedudukan yang sepatutnya. Kita menjadi lemah kerana terlalu taksub terhadap keseronokan duniawi yang fana dan palsu. Umat Islam adalah umat terbaik yang diciptakan Allah SWT. Namun kita dihina, ditindas, dikalahkan dan dipijak oleh kufar, yang sepatutnya menjadi golongan paling lemah dan hina, kerana mereka jauh daripada nikmat iman, hidayah dan rahmat daripada Allah SWT. Ini merupakan hukuman, juga peringatan daripada Allah SWT, supaya kita kembali ke jalan-Nya yang benar.

bersambung….

wallahua’lam

MiraLovesAllah

Advertisements
 

3 Responses to “Perkongsian bersiri – Review buku Dasar-dasar Islam”

 1. ace Says:

  salam sis.
  jazakillah for sharing.
  moga istiqamah dan menjadi budaya yg baek =)

 2. […] Perkongsian bersiri – Review buku Dasar-dasar Islam […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s