MSM West Midlands

Unity beyond borders

Sharing: Review Buku Dasar-dasar Islam – 2nd Episode July 20, 2010

Filed under: Book Review — msmwestmidlands @ 9:02 am
Tags: , ,

Kemahuan untuk Memperoleh Pengetahuan

Keghairahan umat Islam terhadap ilmu pengetahuan tentang deen ini semakin pudar. Kita lebih suka memberikan tumpuan kepada ilmu-ilmu sains, ekonomi, falsafah, dan bidang-bidang lain yang didakwa lebih penting oleh kufar untuk mencapai kejayaan duniawi. Mereka telah berhasil memalingkan hati dan akal kita daripada hakikat sebenar diri kita sebagai Muslim. Bukanlah hendak menafikan kepentingan bidang-bidang tersebut. Benar, ia memang penting. Tetapi mengapa jarang sekali kita hubungkan ilmu-ilmu tersebut dengan Allah SWT, sedangkan Dialah pencipta yang maha bijaksana dan maha mengetahui? Pengetahuan yang amat sedikit itu jika dibandingkan dengan ilmu Allah tidak mungkin kita perolehi pun tanpa izin-Nya. Jelas sekali bahawa kebanyakan manusia mencari ilmu bukan untuk mengenal Tuhan dan mendekatkan diri kepadanya, tetapi sekadar untuk tujuan-tujuan yang rendah dan jahil.

Masalah-masalah yang harus direnungkan

a)      Perlakuan Kita Terhadap Al-Quran dan Akibatnya

  • Kita pada hakikatnya memiliki petunjuk yang jelas, lengkap, malah tinggi kemuliaannya, iaitu al-Quran dan as-Sunnah, yang menyampaikan kepada kita kalimah-kalimah suci Allah SWT. Kalimah-kalimah ini mengandungi nasihat yang paling baik, tunjuk ajar yang paling benar, peringatan-peringatan yang paling penting, janji-janji yang paling menggembirakan, sindiran yang paling sinis serta amaran-amaran yang paling tegas dan keras. Semua ini disampaikan oleh Allah SWT menerusi gaya bahasa yang paling memikat hati. Mukjizat ini dipelihara oleh Allah SWT sendiri dan ia merupakan pemberi syafaat tertinggi di akhirat kelak. Penting untuk kita ketahui, bahawa al-Quran bukanlah diturunkan semata-mata untuk umat Islam, tetapi ia diturunkan untuk seluruh umat manusia.
  • Namun malangnya, umat Islam kini tidak mahu menghayatinya, enggan mengambil pelajaran daripadanya, malah berpaling daripada al-Quran dan as-Sunnah ketika menentukan sesuatu hukum atau menentukan sesuatu keputusan. Mereka hanya membacanya, tetapi tidak  pernah cuba untuk memahaminya. Al-Quran kini sekadar hiasan di almari, dan jika dibaca, hanya sebagai pembuka majlis, menghalau jin dan syaitan atau untuk tujuan-tujuan lain yang kecil kepentingannya. Kita lebih suka mengikuti kehendak diri sendiri, dan mengambil kata-kata kufar sebagai hukum. Mengapa ini berlaku? Jawapannya adalah kerana keyakinan bahawa hukum Allah SWT ialah hukum terbaik semakin luntur dalam hati kita.
  • Seperti yang kita semua maklum, al-Quran dan as-Sunnah mengandungi hukum-hukum, peraturan-peraturan dan tatacara hidup yang lengkap untuk dipraktikkan oleh semua manusia di semua tempat dan pada setiap zaman. Inilah sebabnya mengapa kufar bermati-matian tidak mahu menerima Islam, walaupun ramai daripada mereka secara sembunyi mengakui Allah SWT sebagai Tuhan yang benar dan Esa. Mereka sanggup menolak kebenaran yang jelas di hadapan mata, semata-mata kerana enggan melaksanakan hukum-hukum Islam, yang mungkin menyebabkan mereka kehilangan kelazatan hidup di dunia. Jika kita, orang-orang Muslim juga berfikiran atau berkelakuan sedemikian, maka apakah bezanya antara kita dengan orang-orang kafir itu?
  • Disebabkan oleh kita tidak menunaikan hak al-Quran dan as-Sunnah, tidak memuliakannya dan tidak merujuk kepadanya sepertimana yang diperintahkan oleh Allah SWT dan Rasul-Nya, maka kita semakin jauh daripada petunjuk-Nya. Malah sifat-sifat dan kelakuan kita semakin menyerupai orang-orang kafir yang memang tidak pernah beriman dengan al-Quran. Orang-orang yang enggan berpegang kepada al-Quran dan as-Sunnah adalah golongan yang sesat dan jahil. Na’uzubillahi min zalik.
  • Memahami al-Quran dan mematuhinya adalah suatu perkara yang wajib kita kerjakan. Kita hendaklah tahu dan yakin bahawa al-Quran dan as-Sunnah mengandungi jawapan dan penyelesaian terbaik bagi semua permasalahan kita dalam setiap aspek kehidupan, daripada yang paling kecil hinggalah ke permasalahan yang paling besar. Maka, kitalah yang bertanggungjawab untuk mencari dan mengambil manfaat yang sebaik-baiknya daripada al-Quran dan as-Sunnah. Namun begitu, hanya dengan membaca al-Quran dan as-Sunnah tidak mungkin cukup, kerana yang lebih utama adalah merealisasikan perlaksanaan perintah-perintah Allah SWT yang terkandung dalam kedua-duanya.

“Kami tidak menurunkan al-Quran ini kepada kamu agar kamu menjadi susah, tetapi sebagai peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah).” (Thaha ayat 2-3)

bersambung…

wallahua’lam

MiraLovesAllah

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s