MSM West Midlands

Unity beyond borders

Sharing: Review Buku Dasar-dasar Islam – 3rd Episode July 21, 2010

Filed under: Uncategorized — msmwestmidlands @ 4:03 pm

Siapa yang Dinamakan Muslim dan Apa Kewajipannya?

  • Islam membawa pengertian kepatuhan, kesungguhan dan istiqamah dalam melaksanakan segala perintah Allah SWT dan menjauhi segala larangan-Nya melalui iktikad, lafaz dan amali. Seorang Muslim ialah individu yang meletakkan seluruh harapan dan kepercayaan kepada Allah SWT, sanggup berjuang dan berkorban di jalan-Nya dengan penuh ikhlas.
  • Seorang Muslim yang benar-benar beriman kepada Allah SWT, dengan rela hati mengutamakan segala suruhan Allah SWT dan Rasulullah SAW daripada keinginan, pemikiran, perasaan dan kecenderungannya sendiri atau sesiapapun. Dia akan tunduk terhadap setiap perintah Allah SWT dan Rasulullah SAW, walaupun dalam perkara-perkara yang mungkin tidak seiring dengan kehendak peribadinya atau kehendak manusia di sekelilingnya. Malah, dia sanggup ditentang, dicemuh atau disisihkan oleh sesiapapun termasuk mereka yang mempunyai hubungan kasih sayang dengannya, demi mempertahankan suruhan Allah SWT dan Rasul-Nya. Muslim sejati ini sentiasa meyakini Allah SWT dan Rasul-Nya lebih daripada apapun atau sesiapapun termasuklah dirinya sendiri. Ini kerana dia benar-benar yakin bahawa hanya Allah SWT Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk dirinya, dan bahawa janji-janji Allah SWT itulah yang paling kukuh. Inilah definisi pengabdian kepada Tuhan yang sebenar, malah inilah tujuan hidup kita yang sebenar sebagai mukminun.
  • Oleh itu, jika kita tidak menyetujui mana-mana ajaran Allah SWT dan Rasul-Nya, lalu mengingkarinya atas apa-apa alasan pun, gelaran ‘Muslim’ itu hanyalah suatu dusta yang memalukan. Kita perlu faham, ajaran Islam wajib dipatuhi seluruhnya, bukan hanya sebahagian. Komponen-komponennya tidak boleh dipilih-pilih mengikut kesesuaian selera peribadi, masyarakat mahupun pemerintah.
  • Sebaik sahaja kita melafazkan syahadah, kita telah berpegang kepada ikatan perjanjian yang kukuh dengan Allah SWT, bahawa hanya Dialah yang kita sembah dan hanya suruhan-Nya yang kita patuhi. Kita telah berjanji untuk melaksanakan semua kewajipan sebagai Muslim, dengan segala kemampuan dan bantuan yang dikurniakan oleh Allah SWT. Ikatan Islam itu adalah menerima firman Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW sebagai penentu kebenaran dan keadilan, lalu memandang setiap perkara yang bertentangan dengan kedua-duanya sebagai batil serta mesti ditentang. Maka, kita perlu sentiasa berhati-hati dan berusaha agar diri kita tidak terkeluar daripada ikatan ini. Allah SWT adalah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.

“…Dan mereka berkata, “Kami dengar dan kami taat. Ampunilah kami ya Tuhan kami, dan kepada-Mu tempat (kami) kembali.” (al-Baqarah ayat 285)

“Sesungguhnya orang-orang yang ingkar kepada Allah dan Rasul-rasul-Nya, dan bermaksud membeza-bezakan antara (keimanan kepada) Allah dan Rasul-rasul-Nya dengan mengatakan,”Kami beriman kepada sebahagian dan kami mengingkari sebahagian (yang lain).”serta bermaksud mengambil jalan tengah (iman atau kufur).” (an-Nisaa  ayat 150)

 “…Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu ialah orang-orang kafir.” (al-Maidah ayat 44)

bersambung…

wallahua’lam

MiraLovesAllah

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s