MSM West Midlands

Unity beyond borders

Syamail Muhammad saw. September 17, 2010

Filed under: Book Review — msmwestmidlands @ 1:56 am

karyaImam al-Tirmizi

Alhamdulillah,kita masih diberi peluang untuk bernafas dan menjalani kehidupan kita di bumi Allah.Sekarang tibalah fasa yang digeruni sedikit-sedikit oleh kita semua memandangkan sekarang adalah fasa mempackingkan diri untuk pulang ke UK dengan semangat yang semakin berkobar,matlamat yang lebih besar,tanggungjawab yang lebih berat dan yang paling penting niat di hati hanya kerana Allah swt.

Apa yang menariknya buku di atas?^—–scroll up….

Apa yang menariknya buku ini ialah,buku ini mengenai kehidupan peribadi Rasulullah dari segi lahir dan batin,sebanyak 56 keperibadian Baginda dimuatkan dalam buku ini.Buku ini menceritakan peribadi baginda melalui 5 aspek iaitu,

FIZIKAL-Tanda kenabian,rambut,uban,celak,pakaian,aksesori,kasut,sandal dan sebagainya.

PERILAKU-cara berjalan,duduk.bersandar,tidur,makan,minum dan buah-buahan.

IBADAH-Wuduk,doa,wangi-wangian,puasa dan membaca Quran.

PERHUBUNGAN DAN AKHLAK-berbicara,ketawa,bergurau dan bersyair

PENGHIDUPAN-Mana-nama Rasulullah,penghidupan,usia,kewafatan,warisan dan mimpi melihat Rasulullah.

Banyak yang diceritakan dalam buku ini melalui hadis-hadis yang diriwayatkan oleh insan2 yang dekat dengan Baginda antaranya Anas b Malik(khadam baginda),Ummu Salamah,Aisyah r.a dan ramai lagi.

sedikit bingkisan hadis mengenai keperibadian baginda yang saya ambil secara rawak,(sebab semua menarik).:)

tawa Rasulullah

Abdullah bin HArits bin Jaza’ r.a meriwayatkan.

maksudnya:”saya tidak pernah melihat seseorang yang lebih tersenyum daripada Rasulullah saw”.

(riwayat Tirmidzi dan Ahmad)

Aisyah meriwayatkan,

maksudnya:”sebisa mungkin,Rasulullah mendahulukan anggota sebelah kanan,ketika menyisir rambut,menggunakan sandal dan ketika bersuci”

(riwayat Tirmidzi,Bukhari,Muslim,Abu DAwud.Nasa’i dan Ahmad)

Jabir bin Abdullah meriwayatkan,

maksudnya:”NAbi saw.mengenakan cincin di jari tangan kanan beliau”

(riwayat Tirmidzi dan Abu Syaikh)

Apa yang menariknya buku ini ialah,buku ini sesuai untuk semua lapisan umur dan sesuai untuk semua peringkat masyarakat.Buku ini sesuai dijadikan bahan tazkirah pendek,salah satu hidangan ringan ketika minum petang dan topik perbincangan di waktu lapang:).Bagi yang mempunyai anak,buku ini sesuai untuk menggantikan buku cinderella,snow white sebagai bedtime story,insyaAllah,memupuk anak2 kecil mencintai Baginda bak kata pepatah melayu,”melentur buluh biarlah dari rebungnya”.Bagi yang mempunyai sahabat yang kurang rajin membaca(rasanya kita semua rajin kan,he he),bolehla membacakan salah satu hadis untuk diperdengarkan oleh sahabat tersebut,sebelum beliau tidur juga.

Nampaklah sedikit comel buku ini .

Secara kesimpulannya,buku ini memang diwujudkan di muka bumi ini untuk kita mendekatkan diri kepada Rasulullah saw yang kita rasa semakin jauh kerana kita tidak dapat membayangkan keperibadian baginda.Disamping itu juga,buku ini boleh menjadi contoh teladan pada kita dan akhir sekali menjadi penawar rindu pada kita semua selaku umat akhir zaman yang sangat-sangat ingin mencintai Rasulullah saw.Sebelum berakhir,buku ini boleh didapati di Malaysia sebelum pulang ke UK.sooob,di kedai buku berdekatan,keluaran telaga biru.:)

 

One Response to “Syamail Muhammad saw.”

  1. Assalamualaikum wbt.

    Bestkan buku ni. Buku ni ada di jual di MPH Bookstore. Buku islamik pertama yang saya baca dan banyak perkara dan kebaikan ada di dalamnya. Alhamdulillah. Dah habis dah baca dan saya berikan sebagai hadiah kepada seseorang yang amat-amat memerlukan untuk mengajar di pondoknya. Sharing is caring dan Insya Allah,akan adanya ramai yang mempunyai ciri-ciri seperti Rasulullah saw.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s