MSM West Midlands

Unity beyond borders

Marah? March 4, 2010

Filed under: Sharing,unfolding memory,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 1:57 am
Tags: , ,

Bismillah ar Rahman ar Raheem,

Nak share dulu satu video ni..

Pernah tak kita merasa marah? Macam2 jenis marah ada.. Marah dengan keadaan sekeliling kita, marah dgn diri kita, marah dgn mak ayah kita, marah dgn kawan2 kita, kadang2, dgn makhluk yg tak bernyawa dan brgerak pun kita marah.. semua benda pun, kalau ada yang tak kena sikit ke, boleh membuatkan kita, MARAH..

Significant betol marah ni ye? Kalau nak share pengalaman sendiri, bnyk sgt yg boleh diri ini relate dengan marah.. Huuuu, tak boleh buat silap sikit, for sure melenting.. Pastu, bukan setakat org yg kita marah tu je kene, orang lain pun terlibat sekali.. Tak pasal2 je..

Erkkk, kalau dlm buku “Bahtera Penyelamat” oleh Ustaz Fathi Yakan, Marah ni adalah salah satu pintu utama syaitan datang utk mencucuk kita.. dari marah nilah, timbul perasaan benci, dengki, hasad, musuh dan sebagainya..

Saya rasa, semua org pernah merasa marah kepada sesuatu.. Kawan2 ke, mak ayah ke sesiapa je lah, kalau org tu tak ikut kehendak kita.. Dan semua orang pun ada cara melepaskan kemarahan masing2.. Kalau sy sendiri, dulu sy main hoki sebab sy nak lepaskan kemarahan sy dengan pukul bola hoki tu dgn kayu sekuat2 hati saya.. Dulu2 la..

Siapa kenal Umar al Khattab angkat tangan…. =) Eheh.. Kalau ingat kisah Umar sebelum peluk Islam, dia kan garang kan? Pastu marahnya dia pd Rasulullah yg ketika itu sebarkan Islam smpai dia nak bunuh Rasulullah.. Dah bawak pedang dah ni.. Sekali tu ada org ckp, tak payahlaaaa.. Adik kau sendiri dah peluk Islam.. Umar pun apalagi, dgn kemarahan, pergi ke rumah adiknya.. masa tu adik dia tgh belajar Quran kn? Pastu Umar LEMPANG adik dia, smpai berdarah.. Pastu baru Umar tnye ape yg adik dia baca.. Dan selepas itu, famouslah kisah Umar yg memluk Islam slepas mndengar Surah Taha (20) ayat 1 hingga 14.. [SubhanAllah, petunjuk Allah tu memang utk sesiapa yg Dia kehendaki je.. Umar yang garang tu pn masuk Islam bila dgr bacaan Quran.. MashaAllah..]

Dan lepas tu, Umar pun menjadi antara pejuang Islam yang sgt hebat.. Smpai jadi khalifah kan.. And cucu dia pun ada jadi khalifah, tak lain tak bukan Umar Abdul Aziz.. [Hebat2 sungguh org nama Umar ni.. Boleh buat nama anak.. =) ]

Apa significant kisah Umar ni sebenarnya eh? Heeee, kalau kita tengok, Umar menyalurkan kemarahan dia selepas masuk Islam kepada orang2 kafirun kan? Dia tidak berkasar kepada saudara se-Islam dia,.. Malah, marah dia adalah untuk mempertahankan Islam, untuk mempertahankan haq (kebenaran) dan keadilan.. Itulah MARAH yang best.. Marah yang timbul hanya kerana Allah dan tiada yg lain.. Kita patyut merasa marah apabila Islam tidak berada di atas.. marah apabila Islam ni seperti dipermain2kan.. marah pabila Islam ni hanya dalam kad pengenalan tapi cara hidupnya tak mnggambarkan langsung Islam yg sbenarnya..

Lagi satu kisah sahabat yang best adalah kisah Ali karamallahu wajhah. Dlm satu perang ni, tatkala Ali telah menumpaskan seorang kafirun, tiba2 org itu meludah ke mukanya. LUDAH tau, bukan caci je, meludah.. Ali terus tak jadi bunuh kafirun tersebut.. Kenape ye? Ali pun tinggalkan kafirun itu.. Sehingga org tu bertanya kpd Ali kenapa beliau tak bunuh je dia.. Ali jawab: Aku takut membunuhmu kerana ludah.. Allahuakbar.. Hebatnya akhlaq sahabat2, walaupun diperlakukan dgn bermacam2 bnde, mcm kes Ali td, diludah mukanya, terus tak jadi bunuh, sebab takut niat tersasar dari jihad fisabilillah.. Huuuuuuuu.. [Kalau saya habes lagi ditetak2 org tu smpai hati ni puas kot.. adesss]

Begitulah org yg beriman, marahnya bukan kerana hawa nafsu, bukan kerana dendam, tapi marahnya semata2 kerana Allah, dalam usaha menegakkan al-haq..

Sebenarnye, sy cite2 bnde kt atas ni sbb trbaca satu hadith td. Hadith ke-enambelas dr hadith arbai’n..

Daripada Abu Hurairah r.a.:
Bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi SAW: Berikan daku wasiat. Baginda bersabda: Janganlah
engkau marah.
Lelaki itu mengulangi soalan itu beberapa kali. Baginda tetap bersabda: Janganlah engkau marah.

[HR Bukhari]

Rasulullah nasihat kat kita [cam seorang ayah nasihat anak dia], “La Taghdob”, jangan marah.. Berulang kali plak tu kan? Bila seseorang ulang bnde tu bnyk2 kali, sbb dia nk kita ingt kan? Dan jangan buat, ye tak? Huuuuu.. [Bilalah saya nak dpt control marah sy ni..:( ]

Allah berfirman:

“Apa yang di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal. Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan. [An Nahl (16): 96]

Ganjaran pahala utk mereka yg bersabar.. Pahala yg boleh mmberatkan timbangan amal dan membawa ke syurga..

Moga dapat kesimpulan yang baik dr cerita di atas.. =)

Peringatan mostly utk diri sendiri yg sgt lemah dan senang amat tergoda dgn syaitan..

Moga bermanfaat..

Wassalam.

Advertisements
 

Salju Sakinah.. January 13, 2010

Filed under: motivasi,Sharing,unfolding memory,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 5:33 pm
Tags: , ,

Bismillah ar Rahman ar Raheem..

SubhanAllah, MashaAllah, Allahuakbar..

It’s been a busy year, and it’s been a busy week, for most of us.. since start kelas ni memang ramai yg sedang struggle utk catch up ngan studies, assignment, kawan2, family, adik2, dan sebagainya..

And Alhamdulillah, masih Allah berikan pelbagai nikmat utk kita.. Contoh yang utama, salju putih yang turun tak henti mencurah di Bumi UK ni, dr mula perjalanan ke PMS lagi..

Seronok sangat bila tadabbur ayat surah An Nur, ayat ke 43:

“…dan Allah (juga) menurunkan (butiran-butiran) es dari langit, (yaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakan-Nya (butiran-butiran) es itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan dipalingkan-Nya dari siapa yang dikehendaki-Nya….

Hanya orang2 yg terpilih je yg dpt merasai snow ni.. Kan best? Sgt putih, sangat suci, n at one point rasa ianya sangat menenangkan..

Ada kawan sy cerita, orang puteh kat sini, a.k.a mat saleh ni semua, suke sgt doa kt tuhan diorg utk bg white Krismas [cm kita la, doa tuk lulus exam ke, doa hujun turun ke dan sbgnye..], tapi sgt pelik laaaa, bila white Allah d bagi salji ni, bnyk plak komplen diorg..

Utk pengetahuan semua org, sebelum salji ni turun, the temperature will have a very sharp drop, i.e. the surrounding will be very cold, usually around -5 to -10 degrees Celsius [cm suhu dlm freezer gitu].. selalulah mereka ni komplen sejuk [bukan mereka je eh, KITA pun selalu cmtu]..

pastu bila turunnya snow tu dgn izin Allah, the temperature is around 0 degrees. Kemudian, lepas turun je snow tu, temperature akan stay sejuk, walaupn takde dh snow showers, hence, snow2 yg accumulated atas jalan td, kalau tak dibersihkan, akan cair [bila temperature meningkat], tapi akan turn to ice [ bila temperature jatuh balik].. hence jalan akan jadi sangatlaaaaaaaaaaaa liciiin…

aritu ada sahabat baik kami sgt takut masa dlm perjalanan drive balik dlm hanzalah [nama kereta] sebab jalan sgt licin, n masa tu brek kereta mcm tak makan langsung.. Alhamdulillah Allah selamatkan dan mudahkan perjalanan mereka selepas tu..

owh ye, back to kisah snow ni balik [panjang plak membebel psl snow ni], diorang + kita pun komplen la lepas snow ni, kotorlaaa, lecahlaa, tak cantiklaaa dan sbgnya.. tapi kita yg doa moga Allah turunkan snow.. camne ke tu?

Teringat ayat quran dlm surah ar rahman, ayat yg sentiasa berulang2 dlm keseluruhan surah ni:

“Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Takut kan???? Tadi masa baca surah az Zumar pn Allah ada ckp psl perangai manusia ni dlm ayat 8:

Dan apabila manusia itu ditimpa kemudharatan, dia memohon (pertolongan) kepada Tuhannya dengan kembali kepada-Nya; kemudian apabila Tuhan memberikan nikmat-Nya kepadanya lupalah dia akan kemudharatan yang pernah dia berdoa (kepada Allah) untuk (menghilangkannya) sebelum itu, dan dia mengada-adakan sekutu-sekutu bagi Allah untuk menyesatkan (manusia) dari jalan-Nya. Katakanlah: ‘Bersenang-senanglah dengan kekafiranmu itu sementara waktu; sesungguhnya kamu termasuk penghuni neraka.’”

Huuuu, manusia ni memang jenis2 tak bersyukur kan? Bila susah, doa sngt2 kat Allah, kemudian bila Allah dh tolong, terus lpa mngenai nikmat yg Allah bg tu, dan yg lagi pelik, kembali kea rah kekafiran smbil ajak org lain plak tu.. Pdhal bnyk je ayat2 Quran yg turun, suruh amar makruf nahi munkar, manusia ni plak jenis yg buat amar munkar.. Na’udzubillah..

Dlm buku Muntalaq , ada penulis ckp mngenai Quran ni selalu suruh manusia ni jadi mubasshirin dan munzirin.. yakni pembawa khabar gembira dan pemberi peringatan.. Both of this always comes together. Kalau perasan ayat2 Quran ni bila dh takutkan manusia mngenai seksanya azab Allah tu, kemudian Allah akan pujuk balik dgn ayat Quran yg mmenceritakan keindahan dan kenikmatan syurga..

SubhanAllah, sgt sweetnya Allah ni.. Dia bukan saja suruh kita bertaqwa pd Dia [takut pd Dia] tapi jugak suruh kita berharap pada Dia.. Huuuu, best sgt2..

Tapi, memang tabiat manusia tu, diilhamkan dgn jalan ketaqwaan dan jalan kefasikan.. Dan kebanyakan dari kita memang sgt tidak mahu bersusah2, dan melepaskan kemewahan dan kesenangan dunia ni in order utk capai kenikmatan akhirat kelak..

“Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.” [Asy Syams: 8-10]

Masa November aritu, kawan sy buat voluntary work dkt park di kwsn Birmingham ni.. tau tak winter2 yg sejuk ni, diorg volunteer kt park buat ape? Ndiorg pi tanam benih2 bunga daffodil, yg hanya akan mekar mase spring a.k.a bulan april nanti.. Adehhh, bersusah payah kan diorang ni, in order to mencantikkan taman2 diorg, snggup keluar time2 winter ni utk pi tanam benih yg hanya berbunga 6 bulan kemudian.. Pelik bin ajaib sungguh..

Mcm ni jugaklah akhirat tu kan.. Nak kejar akhirat ni bukan senang kan, memang kena bersusah2, memang kena berpayah2, di musim sejuk ke, panas ke, hujan ke, bunga ke, kita memang kena berusaha menanam benih2 amalan kita dgn harapan akhirat kita akan mendapat hasil yang cantik, mekar, berseri-seri..

Mesti semua pembaca ckp, penulis ni, cakap memangla senang, tapi nak buat tu?????? Memang, diri sy sendiri akui yg sy sendiri masih berusaha sedaya upaya utk menanam benih2 akhirat sy.. Tapi bukankah Dia telah berfirman dlm al Quran:

“Sesungguhnya Allah Dialah Maha Pemberi rezki Yang mempunyai Kekuatan lagi Sangat Kokoh.” [Adz Dzaariyat: 58]

Huuu, carilah kekuatan dr Sumber Segala Kekuatan.. Itulah essence kita.. Apa2 yang kita ada pun semuanya dr Allah, datangnya dari Allah dan akan dikembalikan kepada-Nya..

TAHU je tak cukup, ia perlu disertai dgn AMAL kan? =)

Kenapa sy cerita semua benda ni ye?? Sebab baru2 ni, hati sy sgt tak tenang.. Asyik resah gelisah je.. Cam ada satu benda tak kena.. Pastu ada seorang ukhti ni tulis kat ym status die.. “when u feel that something is missing, turn back to Him, and you’ll surely find the answer”..

Even dlm Quran pn ada:

Allah telah menurunkan perkataan yang paling baik (yaitu) Al Quran yang serupa (mutu ayat-ayatnya) lagi berulang-ulang, gemetar karenanya kulit orang-orang yang takut kepada Tuhannya, kemudian menjadi tenang kulit dan hati mereka di waktu mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia menunjuki siapa yang dikehendaki-Nya. Dan barangsiapa yang disesatkan Allah, niscaya tak ada baginya seorang pemimpinpun.” [Az Zumar: 23]

Huuu, takut sgt Allah tarik balik nikmat Islam ni dan langsung kunci terus hati kita dr memahami Islam tu..

Never Underestimate The POWER of DOA!! =)

“Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (yaitu): “Berimanlah kamu kepada Tuhanmu”, maka kamipun beriman. Ya Tuhan kami, ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami, dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang banyak berbakti.” [Ali Imran : 193]

“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma’aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami.” [Al Baqarah: 286]

“Ya Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami dan tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami dan tetapkanlah pendirian kami,” [Ali Imran: 147]

“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).” [Ali Imran: 8]

“Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka” [Al Baqarah: 201]

Ameen Ya Rabb..

Sejak balik dr PMS ni, memang musim layan lagu2 Maher Zain, apsal tah.. Huuuu, nway, nak share satu lagu dia yg rse sgt bermakna..

AWAKEN –  Maher Zain

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn’t stop buying
We gave charity to the poor ’cause
We couldn’t stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we’re just lying

Oh…I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we’d bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn’t have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It’s time to change inside
Open your eyes
Don’t throw away what’s right aside
Before the day comes
When there’s nowhere to run and hide
Now ask yourself ’cause Allah’s watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

Wallahu’alam.. Peringatan mostly on diri sendiri..

Moga Allah sentiasa memberi ketenangan kpd kita hamba yg lemah ini..

“Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi[1394] dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana,” [Al Fath: 4]

Slm buka sekolah!!! =)

 

Kisah Itu.. September 26, 2009

Filed under: cerpen,motivasi,Sharing,unfolding memory,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 3:58 pm

gmbr pdg + lyg2

Aku merenung di kejauhan.. Keretapi yang ku naiki itu melalui sebuah padang rumput yang luas terbentang, menghijau.. Ku lihat burung-burung berterbangan  bebas di celahan layang-layang yang terbang tinggi..  Terdetik di hati ku betapa cantiknya alam ciptaan Allah ini.. Semuanya berada di dalam keseimbangan antarara satu dan yang lain.. Dan sekiranya salah satu daripadanya tiada, maka tidak lengkap dan sempurnalah bumi ini.. SubhanAllah, MashaAllah, Allahuakbar.. Teringat doa yang telah diajarkan kepadaku oleh seorang kakak apabila sedang mentadabburi alam:

Ayat 1

“Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.”

[Ali Imran: 191]

Ketika itu, ku lihat ramai anak-anak muda berkeliaran di atas padang itu. Masing-masing sedang melakukan apa yang mereka sukai.. Ada yang sedang bermain bola, ada pula yang sedang berkelah bersama keluarga, ada pula anak-anak kecil yang sedang berlari-lari mengejar rama-rama, ada yang sekadar terbaring melihat ke arah awan yang membiru, dan ada pula yang hanya duduk di bawah pokok sambil melihat telatah anak muda di situ.

entertainmentAku terkenang kembali zaman ketika aku masih muda, masih berjiwa mentah, mahu mencuba semuanya. Kadang kala pergi bermain futsal bersama rakan-rakanku, ada kala memandu go kart, berubah angin bermain boling pula, atau paling tidak hanya keluar menonton wayang.  Dan impianku yang masih tidak tercapai adalah untuk mencuba ‘skydiving’ dan ‘bungee jumping’.

Aku melakukan semuanya mengikut suka hatiku, tanpa rasa risau, tanpa rasa bersalah, hanya kerana aku rasa tidak perlu untuk berbuat benda lain. Aku tidak faham tujuan penciptaan ku. Aku hanya mahu bersenang-lenang dan berhibur setiap masa, setiap ketika. Sehinggalah……..

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Kring kring, kring kring….. “ Fiza, ada panggilan untuk awak tu,” kawan sebilikku Suraya memberitahu. Aku lantas mengangkatnya, ternyata ianya daripada ayahku. Dia ingin menyampaikan berita gembira kepada ku, katanya surat tawaran dari MARA telah sampai ke rumah, menawarkan biasiswa untuk melanjutkan pengajian ke luar negara. Ketika itu aku berada di Matrikulasi, tidak sampai 2 minggu pun. Ayahku meminta untuk aku balik ke rumah, menguruskan segala borang-borang yang perlu diisi untuk dihantar kembali secepat mungkin. Aku keberatan. Aku mahu mengatakan kepada ayahku yang aku mahu menolak tawaran itu. Aku tak mahu meninggalkan keluargaku, kawan-kawanku, dan yang penting, kebebasan untuk melakukan apa sahaja bersama kawan-kawan yang sekepala denganku. Tapi aku tidak sampai hati. Kedengaran suara ayahku seperti sangat gembira dengan tawaran tersebut, dan mahu aku menerimanya. Hatiku berbelah bahagi……..

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

call

Aku menekan butang telefonku lantas mendial nombor itu.. Tut tut, tut tut…. “Hello,” kedengaran suara dari sebelah sana. “Assalamualaikum mak. Mak ape khabar? Sihat ke? Mak tengah buat ape?” aku gembira mendengar suara ibuku yang telah lama tidak ku hubungi sejak ku tiba di UK. “Mak sihat je Fiza. Mak tengah baring-baring je ni, rasa sakit pula belakang mak ni.” Perbualan berlanjutan sehingga lebih kurang 30 minit, banyak sungguh yang mahu ku ceritakan pada ibuku, sambil bertanya mengenai keadaan keluarga dan sanak saudaraku. “Ok mak, nanti Fiza telefon lagi ye. Dah nak masuk ke kelas dah ni. Lagipun calling card Fiza ni dah nak habes pula. Mak jaga diri ye.. Rindu sangat kat mak, Kirim salam kat ayah. Salam’alaikum.” Ku matikan panggilan itu segera, ternyata air mataku telah menitis. Aduh, rindunya pada keluargaku di Malaysia.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

sms

Ku baca mesej di telefonku, ada jemputan iftar bersama-sama dari seorang kakak yang sama universiti dengan ku. Hatiku berbunga-bunga. Dah 3 hari aku asyik berbuka dengan mi megi sahaja. Aaaahh rindu sungguh masakan melayu. Tanpa berfikir panjang aku membalas mesej tersebut untuk menyatakan persetujuanku. Lagipun, rumah kakak itu hanya 5 minit saja berjalan kaki dari kampus kediaman ku.

Selepas habis kelas, kira-kira jam 3 petang, aku terus bergerak balik bersama Wani, rakan sekelasku. “Wani, jom kita berbuka di rumah Kak Dina hari ni? Aku segan nak pegi sorang-sorang la.” Wani menggeleng. “Alamak, tak bolehla hari ni, aku dah janji dengan Amir dan Arif hari ni nak berbuka sama-sama kat restoran halal yang baru buka tu. Sori ye Fiza. Kau kirim salam je lah kat kakak-kakak tu. Lain kali aku join, ok?” Aku sedikit kecewa , “Oh, takpelah kalau macam tu.. Jumpe di kelas esok lah ye?” Kami pun beredar mengikut haluan masing-masing.

Terdetik dalam hatiku untuk membatalkan saja janjiku dengan Kak Dina, tetapi rasa tak sampai hati. Lagipun, keinginanku pada masakan melayu mengatasi semua yg lain. “Nak tak nak pegi je lah,” detikku dalam hati. Aku menghantar mesej kepada Kak Dina untuk terus ke rumahnya memandangkan aku tidak solat asar lagi dan aku terasa malas sekali untuk balik ke bilikku dan berjumpa dengan rakan mat saleh yang sama flat denganku.

Sampai sahaja di rumah yang digelar Munawarah itu, aku disambut oleh Kak Ain, rakan serumah Kak Dina. Mereka ternyata sedang menunggu aku untuk solat asar berjemaah. Selesai bersalaman dengan Kak Ain, Kak Dina, Kak Ayu, Kak Lia dan Kak Hana, ahli rumah itu, aku segera untuk berwudhuk. Tak mahu melambatkan lagi mereka semua. Selesai solat, kami ambil kesempatan untuk baca Ma’thurat bersama-sama. Aku malu menyatakan bahawa aku tidak berapa fasih dalam membaca Quran, apa lagi himpunan zikir itu. Aku perlahankan suara ku hanya menggerakkan mulut mengikut rentak mereka semua.

quran

Aaaahh, diriku ini, dahla ilmu agama pun kurang, baca Quran pun tak betul, zikir apa lagilah.. Ya Allah, malu sungguh diriku pada waktu itu.. Ku lihat kakak-kakak itu semuanya sangat baik, mempunyai perawakan yang menarik, sangat suka menolong, sangat menjaga pemakaian dan aurat mereka, dan sentiasa memenuhkan waktu mereka dengan membaca al-Quran ataupun zikir.. Sangat jauh bezanya aku dengan mereka..

Selesai membaca Ma’thurat, kakak-kakak lain semuanya kembali ke bilik masing-masing, meninggalkan aku dan Kak Dina di dalam bilik itu. “Fiza, awak tolong saya masak jom,” muka Kak Dina tersenyum memandang ke arahku. Sambil melipat telekung yang dipakai tadi, aku menjawab, “ ok kak, tapi saya tak reti masak tau. Tolong tengok je bleh ke? Hehehe..” Aku tersengih.. Kak Dina hanya mampu tersenyum.

Di dapur, aku cuba menolong untuk memotong bawang-bawang dan sayuran, dan membantu mengosongkan sinki sementara Kak Dina memasak. Katanya hari ni nak masak Kari Ayam.. Aku terliur, tak sabar nak tunggu waktu berbuka.. Aaah aku melihat jam, baru pukul 5 petang.. Lagi 1 jam.. Erkkk, terasa perutku berkeroncong..

Aku kembali mengelamun. Sejak aku sampai di UK, kakak-kakak ni memang banyak menolong aku. Mereka menyambut aku ketika sampai, menumpangkan aku di rumah mereka sementara menunggu aku untuk settle down. Mereka tolong bawa aku ke universiti, uruskan proses pendaftaran dan macam-macam lagi. Pendek kata memang banyak yang telah mereka tolong sejak aku mula-mula sampai di negara asing ini. Aku berasa sangat terhutang budi dengan mereka semua..

“Amboi Fiza, jauhnya menung,” kata kak Dina sambil memberikan jelingan manis. Lamunanku terhenti. Sambil tersenyum, “A’ah kak, melayan perasaan.. Huuuuu..” Aku menyambung, “kak, saya malu dengan akak dan rakan serumah akak. Kakak semua sangat baik, rasa macam tak layak langsung saya dapat layanan sebaik ni. Dahla saya ni memang jauh sangat beza antara kakak semua..” Aku meluahkan perasaan yang terbuku di hati.. Sambil tersenyum, Kak Dina duduk di hadapanku.. “Fiza.. kita semua ada kisah masing-masing.. Kita semua ada pengalaman hidup yang nyata berbeza.. Tapi, tu tak sepatutnya jadi alasan bagi kita untuk tak melakukan sesuatu tu.. We cannot change our past but we can shape our future based on it.. Dalam Quran Allah berfirman”:

Ayat 2

“Sebagai sunnah Allah yang berlaku atas orang-orang yang telah terdahulu sebelum (mu), dan kamu sekali-kali tiada akan mendapati peubahan pada sunnah Allah.”

[Al Ahzab: 62]

Kak Dina kemudian menyambung, “Sebab itulah Fiza, kita perlu tahu sejarah kita, bukan sahaja sejarah diri kita, bukan sahaja sejarah orang Melayu, tetapi juga sejarah umat Islam.. Kita perlu belajar dan tahu sejarah supaya kita boleh mengambil iktibar dan pelajaran supaya kita tak ulang kesilapan yang sama.. Bukan ke seorang mukmin tu takkan tercucuk lubang yang sama dua kali?”

Sambil bangun bergerak untuk melihat kari ayam yang sudah menggelegak itu, Kak Dina menghela nafas panjang sambil berkata, “Allah dah ingatkan kita tentang 2 hakikat penciptaan kita kat bumi ni,”

Ayat 3

[Adz-Dzariyyat: 56]

“yang bermaksud, ‘Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.’ Dan lagi satu adalah tugas kita yang selalu kita abaikan,”

Ayat 4

“dipetik dari surah shad, ayat ke 26 yang bermaksud, ‘… sesungguhnya Kami menjadikan kamu khalifah (penguasa) di muka bumi, maka berilah keputusan (perkara) di antara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, karena ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.’

Mendengarkan penjelasan yang panjang lebar dari Kak Dina membuatkan aku berfikir. Selama ni aku tak pernah tahu mengenai hakikat penciptaan ku. Aku hanya seorang muslim, yang solat hanya kerana aku dilahirkan dalam keluarga Melayu yang beragama Islam. Aku rasa penciptaanku hanyalah untuk berhibur dan bersenang-lenang di muka bumi ini.. Aku tidak pernah cuba untuk mempelajari Quran sesungguhnya, selalunya hanya meletakkannya di rak yang paling tinggi, kerana rasa hormat padanya dan tak mahu ianya dibuat mainan oleh anak-anak saudaraku yang masih kecil. Dan ianya terbiar mengumpul habuk di situ, tidak disentuh, tidak dipegang, tidak dibaca dan langsung tidak cuba untuk difahami.. Aaaahh betapa hinanya diriku ini.. 20 tahun hidupku, hanya terbuang begitu sahaja.. Ya Allah, ampunkan aku ya Allah.. Sesungguhnya aku jahil selama ini.. Terasa air mataku laju membasahi pipi.

conversation

Kak Dina segera duduk di sebelahku sambil cuba menenangkan ku. “Fiza, mungkin selama ni kita tak sedar pun yang kita lakukan tu adalah dosa.. Tapi sebab tu jugalah Allah suruh kita menuntut ilmu dari yang lebih tahu kan? Saya juga seperti awak.. Menangis pabila disedarkan mengenai hakikat kewujudan saya dan realiti ummat Islam masa kini.. Allah sayangkan hamba-hamba-Nya yang bertaubat. Kalau dr surah ‘Ali imran, ayat ke 133:”

Ayat 5

“Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa,”

Allah suruh kita bersegera bertaubat, memohon ampunan-Nya atas dosa yang kita lakukan. Dan siap janjikan syurga lagi untuk kita.. Itu sebabnya  yang menjadikan kita lebih berazam untuk belajar.. Berazam untuk berusaha meningkatkan diri kita.. Faham kenapa perlunya untuk kita to go back to basics, yakni Quran dan Sunnah kita..” Penjelasan yang panjang lebar dari Kak Dina membuatkan aku berhenti teresak-esak, namun airmata ku masih mengalir laju.. Aaaahhh diri ini sungguh banyak bergelumang dgn dosa……….

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Lamunanku terhenti pabila keretapi yang ku naiki berhenti ke destinasi yang ku tujui.. Aku segera mengelap pipiku yang basah, lantas mencapai beg ku, dan bergerak ke pintu keluar, tak mahu membuat Kak Sha tertunggu-tunggu pula di stesen itu.. Perjalanan ku di atas dunia ni masih belum berakhir, dan sehingga itu aku berazam untuk terus bekerja dan berusaha dalam misi untuk menaikkan semula Islam di muka bumi ni.. Aku sudah tidak mahu ketinggalan gerabak keretapi itu yang telah bermula sejak dr zaman Rasul s.a.w. Aku mahu menjadi sebahagian daripada mereka.. Aaahhh, betapa ku menghargai nikmat islam, iman dan ukhuwwah yang telah menyedarkan aku untuk kembali kepada asas aqidah yang utama, yakni kalimah ‘Laila haillAllah’……..

Hogwarts Express

 

Fikirkan Boleh! InshaAllah May 14, 2009

Filed under: motivasi,Sharing,unfolding memory,Wisdom for the Wise — msmwestmidlands @ 12:14 am
Tags: ,

Sobahul khair! Di musim2 peperiksaan ni, terfikir pulak utk share something. Mengenangkan terkadang kita tersadung di kala merentasi lautan peperiksaan atau terseliuh ketika berjalan melawan arus perasaan yang bercampur baur…Tergerak untuk share lirik lagu yang rasanya pernah atau selalu didengari lewat corong2 radio dan peti2 televisyen ketika zaman kanak2 dahulu. Kalau dulu kita lebih girang berjoget mengikut rentak lagu ini, mungkin sekarang ini dgn ilmu yang membukit dan perwatakan yang lebih dewasa, teringin nak mengajak untuk kita bersama2 menghayati lirik lagu ni.

Fikirkan Boleh

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Kau fikir boleh melakukan
Fikirkan boleh

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh

Pssst: Always remember..kita usaha sehabis baik..then kita tawakkal kepada Allah..Semoga Allah memberikan kecemerlangan kepada kita di dunia dan akhirat inshaAllah. Dan most importantly sekiranya Allah uji kita dgn kejayaan, semoga Allah ttpkan hati2 kita di jalanNYA.

 

Perkongsian Spain Part 4(Final!): MALAGA May 5, 2009

Filed under: Sharing,unfolding memory — msmwestmidlands @ 6:22 pm
Tags: ,

Malaga

Malaga is a port city in Andalusia,southern Spain,on the Costa del Sol coast of the Mediterranean.According to the 2006 census the population is 558287. In the 8th century, Spain was conquered by the Moors,and the city became an important centre of trade. Malaga was 1st a possession of the Caliphade of Cordoba. After the fall of the Umayyad dynasty, it became the capital of distinct kingdom,dependent on Granada. During this time,the city was called Malaqah. At a late stage of the reconquista,the medieval Christian Spanish struggle to drive the Islamic Moors out of Spain, Malaga became Christian again, in 1487.

Malaga…

100_0848

Destinasi terakhir Jaulah Cincoceroseite kami. Kepenatan menjelajah bumi Sevilla semalam belum luput,namun perjalanan demi menjejak tapak kegemilangan Islam harus diteruskan. Itulah semangat yang terus kami sematkan dalam sanubari masing-masing. Alcazaba…

img_3164

Destinasi pertama kami di bumi Malaga. Nun jauh di atas bukit sana. Kalau nak ikutkan pada asalnya jabal faroq ditawan dengan pendakian. Namun kami tewas dek kepenatan yang masih bersisa . Hehe..akhirnya jabal faroq ditawan dengan menaiki bas. Itupun mengambil masa yang agak lama. Tidak dapat ku bayangkan jika kami teruskan pendakian dengan kudrat yang tidak seberapa. Sampai di puncak,hatiku terpesona dek keindahan panorama alam ciptaan Allah SWT. Subhanallah…

Alcazaba dulunya merupakan benteng pertahanan militan yang dibuat oleh suku moorish pada abad ke-11M. Sebelumnya di bawah benteng ini ada roman teater peninggalan sejarah Rom. Suatu ketika dahulu pada tahun 1000SM,kaum Funisia(Phoenicians) merupakan yang pertama menjumpai kota Malaga. Lalu enam abad kemudian Rom mengusai daerah ini. Sedangkan suku moorish (yang memulakan peradaban di Eropah) datang pada abad ke-8M. Malaga menjadi kota pertama yang di kuasai oleh kekhalifahan Cordoba pada masa itu. Ketika itu Malaga disebut ‘Malaqah’ dalam bahasa Arab. Bangunan ini terinspirasi dari Alhambra. Di dalam binaannya ada benteng,taman yang indah,fountains dan peninggalan Islam seperti di Alhambra.

100_08841

Keesokan harinya kami teruskan perjalanan menjelajah kota Malaga. Hari terakhir kami di bumi Spain ini digunakan sepenuhnya untuk melihat keindahan pantai Malaga. Seronok…hehehe..pelbagai aktiviti kami jalankan sambil makan-makan. Kehangatan mentari kian menusuk liang-liang roma,namun kehangatan pandangan mata dek gelagat manusia-manusia yang hatinya tidak mengenal siapa Tuhan sebenar mereka lebih menyakitkan kami.Kami terpaksa akur dengan hakikat tersebut dan beredar dari situ. Kota Spain yang dahulunya gah dengan kegemilangan Islam,kini tinggal kenangan. Jauh di lubuk hatiku tesemat satu perasaan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. Mungkinkah kegemilangan Islam akan bertapak semula di sini? Bila..dimana..dan bagaimana…hanya Allah yang mengetahuinya. Sekian..wassalam..kepada sesiapa yang tak pergi lagi sila lah luangkan masa anda untuk ke sana. InsyaAllah tak rugi. ^-^

 

Perkongsian Spain part 3 : Sevilla April 27, 2009

Filed under: Sharing,unfolding memory — msmwestmidlands @ 11:13 pm
Tags: , ,

sevilla

Sevilla – destinasi ketiga yg dikunjungi selepas Cordoba dan Granada. Tempat pertama yang dilawati adalah La Giralda. Terletak di Cathedral of Sevilla, juga merupakan salah satu masjid yang ditukarkan menjadi gereja selepas Reconquista. Akibat perasaan “tertekan” yang masih berbaki selepas melawat The Mezquita di Cordoba semalam, kami mengambil keputusan untuk tidak melawat kawasan dalam gereja tu, sebaliknya terus ke La Giralda, sebuah menara azan pada satu ketika dahulu. Yang menariknya, tiada tangga yang dibina untuk naik ke puncak menara itu sebaliknya ia didirikan dengan laluan “inclined plane” menuju ke atas. Kalau zaman dulu, muazzin akan naik kuda untuk ke puncak menara tu untuk melaungkan kalimat-kalimat suci menyeru umat Islam menunaikan solat. Tiada apa-apa yang menarik di puncak menara itu melainkan panorama-panorama indah bandar sevilla yang dapat dilihat dari atas, serta perasaan penat mendaki 36 tingkat ke puncak tersebut. Semasa berehat di Patio de Los Naranjos, salah seorang dari kami tersedar yang 33% dari bayaran masuk digunakan untuk pembinaan gereja baru di sekitarnya dan 67% lagi digunakan untuk mengekalkan kecantikan dalaman Cathedral of Sevilla itu. Lagi bertambah perasaan “tertekan” selepas tahu ke mana perginya hasil bayaran masuk tersebut.

la giraldaview from top of giralda

“Berjalan kaki” menjadi pengangkutan utama sepanjang di sana sebab boleh dikatakan semua destinasi menarik terletak “in a walking distance”. Dapat la ber”exercise” sikit dan men”tick” bahagian “riadah” dalam Mutabaah Amal. Perjalanan ke Plaza de Espana dari The Cathedral tu tak la jauh sangat tapi memang terasa penat ditambah dengan cuaca yang panas tapi berbaloi juga sebab boleh berjalan-jalan tepi sungai dan melewati Torre de Oro dan Bullfighting Ring. Walaupun tak dapat masuk sebab barisan yang menunggu untuk masuk pun sangat la panjang, dapat tengok dari luar pun dah cukup.

bullfighting ringplaza de oro

Satu pengalaman yang mungkin sukar diperolehi di tempat lain adalah melihat satu acara keagamaan Kristian yang besar di Sevilla yang merupakan acara tahunan setiap awal bulan April. Boleh dilihat ramai orang – dari kanak-kanak sehingga orang dewasa – berpakaian jubah putih dan memakai topi berbentuk kon yang tinggi serta menutup muka berarak disepanjang jalan di Sevilla sambil membawa lilin dan palang salib yang sangat besar. Menakutkan pun ada. Terfikir dihati, “tak panas ke pakai baju macam tu dan berarak di bawah terik mentari sambil memikul salib yang besar tu. Tak terasa berat ke?”. Bagi kami, orang-orang yang berarak itulah menjadi tumpuan tapi bagi mereka, kami la “the real stars of the day” sebab kami lain dari yang lain. Bertudung dan berwajah asia. Berkumpul dalam kelompok pulak tu. Ada juga yang mengambil gambar kami. Terasa macam selebriti terkenal pula. Kemudian muncul pula satu persoalan di minda. Kalau masa zaman kegemilangan Islam, masyarakat memandang tinggi orang Islam tapi sekarang, orang Islam dipandang macam alien pulak terutama sekali kalau di negara yang majoritinya bukan Muslim.

event berpusu-pusu

Plaza de Espana. Bukanlah satu kawasan tinggalan sejarah Islam di Andalusia tapi hanyalah sekadar tempat yang dibina dan digunakan sebagai tempat pameran. Yang menariknya hasil-hasil pameran yang ditunjukkan kebanyakannya adalah mengenai sejarah Spain yang diringkaskan dlam bentuk lukisan yang diabadikan diatas jubin. Antara yang mencuri perhatian adalah hasil seni yang memaparkan bagaimana orang Islam tunduk pada orang Kristian Spain suatu ketika dahulu. Rasa seperti dihina. Walaubagaimanapun, bangunan-bangunan yang dibina sangat cantik dan memikat hati, termasuklah fountain air yang besar yang dibina ditengah-tengah halaman Plaza de Espana itu.

img_2874img_2884img_2883

Sevilla – walaupun sehari saja diterokai namun pelbagai ilmu dan pengalaman diperolehi.

 

Perkongsian Spain Part 2: CORDOBA April 25, 2009

Filed under: puisi,Sharing,unfolding memory — msmwestmidlands @ 4:38 pm
Tags: , , ,

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Cordoba…

Destinasi kedua selepas Granada

Bermusafir di kota Andalusia

Menaiki bas dengan semangat membara

Untuk melawat Medina Az-Zahra dan Mezquita

Sampai di Cordoba…

Berbekalkan peta mencari arah tempat untuk bermalam

Alhamdulilah, ketemu jua

Hostel yang begitu indah hiasannya

Cordoba pada waktu malam..

Kami berkumpul untuk solat dan makan

Saat yang indah tidak tergambar

Mengenal satu sama lain dengan lebih mendalam

Bermain game merapatkan ukhuwah

Sebelum melelapkan mata

Sedikit latar belakang mengenai tempat yang ingin dituju dikongsi bersama

Semoga bangunnya nanti

Dengan semangat untuk menjejaki medina Az-Zahra dan Mezquita

Cordoba di pagi hari..

Sungguh indah dan nyaman sekali

Berjalan kaki ke pondok informasi

Dengan ketentuan Allah, kita menaiki teksi =)

Menuju ke Medina Az-Zahra yang dikatakan dahulunya hebat sekali

Di Medina Az-Zahra…

Masa sejam yang diberikan pak cik pemandu teksi

Digunakan sebaik mungkin

Menjelajah sekitar runtuhan kota

Melihat kesan-kesan tinggalan yang masih bersisa

Medina Az-Zahra..

Sungguh pilu hati ini

Melihat runtuhan kota yang dulunya gah tegak berdiri

Teringat hadis satu

Setiap amal didasari dengan niat

Mana mungkin kota yang sehebat Medina Az-Zahra boleh runtuh sehingga begitu sekali..

Segala-galanya pasti jika Allah telah mentakdirkannya

Jika manusia mampu membina kota sehebat dan seindah Medina Az-Zahra

Sama-samalah kita berdoa

Semoga terbina untuk kita kota yang lebih indah di syurga yang kekal abadi

Mengingatkan kembali pada diri ini

Bahawa tiada apa yang kekal di bumi

Dan segala-galanya adalah pasti

Mezquita….

Masjid Cordoba

Atau The Cathedral Cordoba??

Sunnguh hiba dan sayu apabila pak cik di pintu masuk berkata,

“Muslim?? No pray inside…”

Walhal dahulunya tempat ini adalah sebuah masjid

Tempat beribadah, tempat menimba ilmu, tempat berkumpul..

Tapi sekarang ia penuh dengan patung-patung

Penuh dengan gambar-gambar

Penuh dengan unsur-unsur negatif

Sungguh pening kepala tidak terkata

Pelik..

Sungguh pelik

Mana mungkin seseorang itu akan tenang apabila masuk ke dalam cathedral itu

Sepatutnya tempat ibadah adalah tempat yang dapat menenangkan fikiran

Pelik..

Sungguh pelik

Mezquita…

Walaupun begitu, segala sejarah di sebalikmu dipelajari

Bagaimana setiap pemerintah yang memerintah pada masa itu

Menambah keluasan

Dengan masih mengekalkan binaan yang dibina oleh pemerintah sebelumnya

Masih lagi nampak beberapa ciri-ciri Islam pada bangunan

Walaupun sedikit, itu sudah cukup untuk membuatkan akal berfikir

Membayangkan bagaimanakah keadaannya mezquita masa dahulu

Pada zaman kegemilangan

Sudah pasti penuh dengan umat Islam

Hati ini…

Sungguh sedih dengan apa yang berlaku

Orang yang bertudung dianggap pelik

Benarlah seperti apa yang dikata

Islam pada mulanya dagang dan akan kembali dagang

Hati ini….

Penuh dengan harapan

Agar Islam akan kembali naik pada suatu hari nanti

Dan tiada lagi orang akan berkata

“This is your land….. but in history”

Kerana sebetulnya Andalusia adalah tanah air kita, watan kita

Dulu, kini dan selama-lamanya..

Gambar-gambar di Medina Az-Zahra

Gambar-gambar di Mezquita